Анкара "прецизира" заплахата към ЕС за мигрантите - няма да ги спира

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу "прецизира" отправената от самия него миналата седмица заплаха, че Анкара ще праща месечно по 15 000 мигранти към Европа, като уточни, че е имал предвид само незаконните мигранти, които продължават да се опитват да достигат до Европа по море.

Сойлу уточни, че не е разбран правилно. По думите му Анкара няма намерение да праща вече пристигнали в Турция бежанци, но може да спре да задържа нелегалните мигранти по пътя им към европейските страни.

По думите му Турция задържа всеки месец по 15 000 мигранти.

"Ние ги наричаме незаконни мигранти. Можем да се оттеглим, да не ги задържаме и да отворим пътя им към Европа. Въпреки това ние ги залавяме, придържайки се към споразумението с ЕС", уточни Сойлу, цитиран от вестник "Хюриет".

"Ни се придържаме към сделката, но Европа не изпълнява нито един член от нея и няма намерение да го направи", каза още Сойлу.

На 16 март той заяви, че Турция може да изпраща по 15 00 мигранти към Европа всеки месец. Анкара редовно заплашва да денонсира споразумението с Европейския съюз за мигрантите, като коментарите ѝ по темата станаха все по-остри, след като Германия, Холандия и други страни забраниха на своя територия агитацията за турския референдум.

Миналата седмица обаче Европейската комисия заяви, че ЕС вече е предоставил на Турция 1.5 млрд. евро по споразумението и го изпълнява стриктно.

Следващият месец турските граждани ще гласуват дали да дадат повече правомощия на президента Реджеп Ердоган, като според европейски анализатори така страната все повече се доближава до едноличен режим.

Нашият интерес е да работим по план А, заяви в понеделник говорител на Европейската комисия, попитан дали институцията се подготвя за възможността Турция да изпълни заканата си и да прекрати споразумението за миграцията.

Споразумението доведе до промени, пресечени бяха мрежите на каналджиите, беше спасен човешки живот. Не е в интерес на Турция по границите ѝ да се движат каналджии, посочи говорителят.

Не чуваме друго работещо предложение, добави той по повод възможността да се предприемат други действия в случай на прекратяване на споразумението. Докато други правят кампании в социалните медии, ние работим денонощно в подкрепа на държавите от ЕС и особено на страните по външната граница - Гърция и Италия, заяви говорителят.

На този фон Еркут Емчиоглу (Erkut Emcioğlu) от базирания в Берлин тинк-танк "Европейска инициатива за стабилност", коментира, че сделката за мигрантите между ЕС и Анкара е успех въпреки някои спънки около нея.

Според него и ЕС, и Анкара, имат интерес от споразумението, като то се оформя и като единствената останала тема на диалог между двете страни.

Според Емчиоглу споразумението е изпълнило целта си и е ограничило мигрантския поток към Европа. Броят на мигрантите, достигнали гръцките острови, за първите три месеца на 2016 е бил 150 000, а за следващите девет месеца е достигнал едва общо 20 000. Жертвите за първите три месеца на 2016 година са били 366, а след подписването на сделката са 68 за девет месеца.

В същото време според него все още има някои точки от споразумението, които не са приложени и налагат нова пътна карта. Такива например са изпращането на мигранти към Европа и даването на визови отстъпки за турски граждани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?