Герджиков: Референдумът в Турция е техен проблем, особени промени няма да има

Много е важно да запазим добрите си съседски отношение с Турция, каза служебният премиер Огнян Герджиков по повод победата на Ердоган в проведения референдум, с който страната става президентска република.

"Това е вътрешен, техен проблем, на Турция. Не е наш проблем. Особено големи промени няма да има", прогнозира Герджиков, тъй като по думите му "това ще бъде узаконяване на това, което съществува".

Служебният премиер добави, че се надява Турция да спазва ангажиментите си с редица международни организации като ОССЕ. Ние трябва да се съсредоточим върху ангажиментите си с Турция за добросъседство и взаимно зачитане на конституционния ред, каза премиерът.

"Нямаме никакви основания да правим нещо различно от това, което сме правили. Ако има атакуване на резултата, обжалване – има си съответните органи в Турция, които ще се произнесат дали и до колко всичко е редовно", коментира Герджиков пред репортери във вторник.

Той допълни обаче, че ако Турция приеме смъртното наказание, това ще ги отдалечи от евентуално членство в ЕС.

Служебният премиер коментира и очаквания край на мандата на служебния кабинет, който ще настъпи с формирането на редовно правителство от новия парламент. "Щастлив съм, че наближава краят. Броя дните, като в казармата. Надявам се политическият сезон да бъде успешен, защото е полезно за всички да бъде успешен", каза той преди началото на събрание по повод Деня на конституцията и юриста в Съюза на българските юристи.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че през следващите месеци ситуацията в Турция ще бъде много сложна. Тя посочи, че близките резултати на референдума са направили победата на турския президент Реджеп Тайип Ердоган много нестабилна. Според Йотова единственото решение за държава като нашата е европейският път на отношенията ни с Турция, но страната ни трябва да се намеси с много по-активна позиция.

Вицепрезидентът коментира, че заплахата за голяма бежанска вълна от Турция към страната ни винаги е била преувеличена. Според Йотова Турция ще запази ангажиментите си с ЕС. Относно евентуално въвеждане на смъртното наказание тя напомни, че Турция е държава-членка на Съвета на Европа. Вицепрезидентът е на мнение, че председателството на Съвета няма да допусне за свой член, държава, която приема смъртното наказание.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?