Ердоган обяви за незаконни арабските претенции към Катар

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отхвърли призивите към Турция да затвори своята военна база в Катар и определи списъка с изискванията, поставени от четири арабски държави към Доха, като незаконна интервенция срещу суверенитета на емирството, предаде Ройтерс.

В най-силно изявената си подкрепа за Катар в близо триседмичната криза в региона, Ердоган заяви призивът за оттегляне на турските войски от страната са  неуважителни.

Според Ердоган, ултиматумът, който Саудитска Арабия и съюзниците ѝ са поставили на Катар, обвинявайки го в "подкрепа на тероризма", противоречи на международното право.

"Говорейки за 13-те условия, ние подкрепяме и се присъединяваме към Катар. Този списък не съответства на нормите на международното право", заяви турският президент.

Саудитска Арабия, Бахрейн, Обединените Арабски емирства и Египет, които скъсаха дипломатическите си отношения с Доха, поставиха на Катар 13 условия за възстановяване на връзките. Според запознати сред изискванията са прекратяване на дипломатическите отношения на Катар с Иран, закриването на телевизия "Ал Джазира", прекратяване на военното сътрудничество с Турция и закриването на военната база на Анкара в страната. Освен това от Доха се иска изплащане на парични компенсации на четирите държави.

Катар нарече натиска на по-големите си съседи "незаконна блокада", целяща да ограничи неговия суверенитет и заяви, че ултиматумът е неразумен.

Ердоган напомни, че Турция е предложила да създаде военна база и в Саудитска Арабия, освен в Катар, но Рияд не е откликнал.

Ердоган направи изявлението пред джамия след молитвата за Рамазан байрям (Айд ал Фитр).
Президентът каза, че ще продължи да изпълнява планираната си програма, въпреки че се почувствал зле.

"Имах леко неразположение с кръвното налягане, свързано с диабета ми", каза той.

По-рано в неделя турски медии съобщиха, че Ердоган е загубил съзнание по време на празничната молитва в джамията Мимар Синан в град Аташехир, вилает Истанбул.

Според телевизия Си Ен Ен Тюрк, цитирана от ТАСС, внезапно се повишило нивото на кръвната му захар и турският лидер припаднал. Лекари му оказали спешна медицинска помощ на място и той се съвзел

Споделяне

Още по темата

Още от Свят