Ердоган смени тона към Европа, иска да "върне в релси" отношенията с нея

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, цитиран от Франс прес, че е готов "да върне в релси" отношенията между Турция и ЕС, в които има силно напрежение по редица въпроси, особено във връзка с проучванията за въглеводороди в Източното Средиземноморие.

Скъсвайки с възпламеняващата реторика, която използва често по адрес на европейските лидери, Ердоган демонстрира тази готовност в реч пред посланиците на страните от ЕС в Турция, които той прие в президентския комплекс в Анкара във вторник.

"Ние сме готови да върнем в релси нашите отношения", заяви Ердоган и добави, че се надява, че "нашите европейски приятели ще покажат същата воля".

От няколко седмици турските отговорни представители засилват призивите за диалог с европейците с цел уреждане на въпросите, пораждащи напрежение, които освен гръцко-турския морски спор в Източното Средиземноморие, засягат също и ролята на Турция в конфликтите в Сирия, Либия и в последно време в Нагорни Карабах, отбелязва Франс прес.

Тази явна воля за умиротворение се проявява в момент, когато Анкара се безпокои от възможно втвърдяване на позицията на САЩ спрямо нея с предстоящото встъпване в длъжност на новата администрация на демократите във Вашингтон и от това да ѝ бъдат наложени по-тежки санкции от ЕС, които могат допълнително да отслабят турската икономика.

През декември лидерите от ЕС, участващи в среща на върха в Брюксел, решиха да санкционират "незаконните и агресивни" действия на Турция в Средиземно море срещу Гърция и Кипър. Срещата на върха на ЕС се задоволи с това да приеме индивидуални санкции, които се предвижда да бъдат насочени срещу лица, участващи в проучвателните дейности, провеждани от Турция в Източното Средиземноморие, пощадявайки на този етап секторите на дейност на турската икономика.

Проучванията за залежи на газ, провеждани от Турция в морски зони, за които страната има спорове с Гърция и Кипър, от месеци бяха в центъра на напреженията. Кризата между Атина и Анкара се засили с разполагането през август от Турция на кораба за сеизмологични проучвания "Оруч Реис" в спорните зони.

"Готови сме за ЕС"

"Ердоган: Готови сме за ЕС", пише в заглавие днес турският в. "Йени бирлик", като също цитира изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган от вчера. "Не сме се отказали от пълноправното членство", заяви президентът, като добави, че очаква от председателството на Португалия позитивни развития по всички преговорни глави.

"Ние като народ виждаме бъдещето си заедно с Европа. С това разбиране вече 60 години водим битка за пълноправно членство в съюза. Въпреки десетките двойни стандарти и несправедливости, които срещнахме по този път, ние никога не се отказахме от крайната си цел за пълноправно членство", каза турският президент.

"Няма да сме товар за ЕС, а ще отнемем от товара му", добави Ердоган. "Неяснотата, която нарасна с Брекзит, може да бъде премахната само със заемането от Турция на място в семейството на ЕС", посочи още той. Президентът освен това смята, че ЕС трябва да се подложи на самокритика във връзка с Гърция и кипърския проблем.

"Ако се погледне обективно на нещата, се вижда, че интересите на Турция и ЕС са преплетени", добави Ердоган.

По думите му "не може да има ЕС без Турция". "Както е невъзможно турската история да бъде прочетена без Европа, така и е невъзможно да се разбере европейската история без Турция. Турция трябва да заеме заслуженото си място в семейството на ЕС", добави турският лидер.

"В сравнение с преди 18 години Турция е напреднала невъобразимо във всяка една сфера - от демокрацията до правото", похвали се още президентът, визирайки годините на управление на неговата Партия на справедливостта и развитието.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?