ЕС: Ако Ирландия се обедини, тя автоматично трябва стане член на съюза

ЕС: Ако Ирландия се обедини, тя автоматично трябва стане член на съюза

Очаква се на утрешната си среща лидерите на Европейския съюз да предложат официално инициатива за приемане на британската провинция Северна Ирландия в съюза, ако на референдум ирландците решат островът да се обедини, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Преди известно време ирландският премиер Енда Кени поиска от партньорите си в ЕС да признаят, че също като Източна Германия през 1990 г. Северна Ирландия може да се присъедини към съюза, в случай че се обедини с настоящия член на блока - република Ирландия.

На срещата на върха в Брюксел, на която се очаква да бъде одобрен планът за преговори за оттеглянето на Великобритания, Кени ще поиска от останалите 26 лидери да подкрепят това, което предполага международното право при подобни териториални промени. "Това само ще назове очевидното - че и обединена Ирландия ще може да бъде член на ЕС", отбеляза източник, който е в течение на подготовката за Европейския съвет.

"ЕС, разбира се, не заема позиция за възможността за обединяване на Ирландия. Ако този въпрос възникне, хората в Ирландия и Северна Ирландия ще са тази, които ще решават, съгласно Споразумението от Разпети петък" (известно също като Белфасткото споразумение), каза той.

В мирното споразумение от 1998 г., подкрепено от британска и ирландска страна, се казва, че за да се обедини островът, трябва да се свикат референдуми от двете страни на разделящата го граница.

Сегашното британско правителство потвърди, че ако Северна Ирландия се обедини с Ирландия, тя ще може да се присъедини към ЕС.

Очаква се европейските лидери, които утре ще заседават без британския премиер Тереза Мей, да запишат в официалния протокол от срещата, че са съгласни с позицията на Кени.

Споделяне

Още от Европа