ЕС даде зелена светлина на проекта за нов транспортен хеликоптер

Министрите на отбраната на Европейския съюз дадоха зелена светлина на проекта за създаването на нов транспортен хеликоптер. Проектът е на стойност 3 милиарда евро и в него може да се включат и САЩ.

Френско-германската инициатива за създаване на 32-35 тонен хеликоптер, който се очаква да бъде готов до 2018-2020 г., е част от по-голяма програма за преодоляване на недостига на вертолети за мисиите на ЕС от Чад до Афганистан, където

европейските сили използват чартърни руски транспортни хеликоптери Ми-26, предаде БТА.

Миналата година министрите на отбраната на ЕС се споразумяха да подсилят флота от транспортни хеликоптери на Общността, като взеха решение за модернизиране на около 300 съветски вертолета Ми-17 и на около 200 вертолета "Пума" и "Супер пума".

Изпълнителният директор на Европейската агенция по отбраната Александър Вайс заяви, че САЩ са проявили първоначален интерес към проекта.

Франция и Германия вече са поръчали 100 единици от новия транспортен хеликоптер. Проектът, който първоначално беше двустранна инициатива на Париж и Берлин, беше открит за участие и на други държави от ЕС, като по този начин програмата стана по-изгодна от търговска гледна точка.

"Това е въпрос на проста математика, тъй като няма смисъл да се прави европейски проект само за 100 хеликоптера. Така че въпросът е дали ще увеличим броя на хеликоптерите, поръчани от държави членки на ЕС, или ще търсим друг партньор . . . Доколкото знаем, американците имат подобни на Франция и Германия

оперативни изисквания, така че изглежда има потенциал за сътрудничество", каза Вайс.

Споделяне

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?