ЕС губи годишно 120 милиарда евро заради корупция, България е сред "първенците"

Сесилия Малстрьом

Годишно ЕС губи до 120 милиарда евро заради корупция, като в България, Румъния, Чехия, Словакия и Италия е отчетено най-високо равнище на корумпираност в държавния апарат. Това обяви във вторник еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малстрьом, цитирана от световните агенции.

"До 20-25 процента от стойността на държавните договори отиват в джобовете на чиновниците. Обществените поръчки в страните от ЕС са близо 15 процента от общия брутен вътрешен продукт на Евросъюза", допълни Малстрьом.

Трима на всеки петима ръководители на малки компании в Чехия посочват, че са принудени да прибягват до подкупи, за да спечелят конкурси. България просто не публикува данни по договорите и резултатите от търговете. Такава практика има и в Италия. Гърция, Португалия и Испания също имат сериозни недостатъци в сферата на отчетността в държавния сектор.

Европейската комисия се надява, че тласък за решаването на този проблем ще станат публикациите на антикорупционните отчети тази година.

Финландия и Германия вече заявиха, че нежеланието на Румъния и България да се борят със схемата на подкупи е основната причина те да не са съгласни двете нови членки на ЕС да влязат в шенгенската безвизова зона.

Споделяне

Още от Европа

Къде му е мястото на Бойко Борисов?