ЕС и НАТО се споразумяха за взаимодействие, определено като "нова ера"

ЕС и НАТО се споразумяха за взаимодействие, определено като "нова ера"

ЕС и НАТО се споразумяха във вторник за взаимодействие в седем области, включително в борбата с тероризма, хибридните и кибер заплахите, предаде БТА от Брюксел.

Днес поставяме началото на нова ера в отношенията между двете организации, коментира по този повод върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини.

Тя отбеляза, че НАТО и ЕС ще работят с уважение към различията си и при спазването на независимостта за взимането на решения. Загърбваме някои от призраците на миналото, коментира Могерини. По нейните думи се наблюдава пълно единство между държавите от двете организации, на основата на общите интереси.

НАТО и ЕС бяха създадени след световни войни, донесоха мир на континента, на основата на споделени ценности, посочи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Приспособяваме се към новите предизвикателства в полето на сигурността. Нито една от двете организации няма всички необходими способности да се справи с предизвикателствата днес, добави той.

Сигурността на Европа и Северна Америка е взаимосвързана, укрепването на партньорството ни е по-важно отвсякога. Приветстваме решението за укрепването на европейската отбрана, заяви Столтенберг. Имаме нужда от силни институции. Уверен съм, че САЩ ще останат обвързани с НАТО и общата сигурност, допълни той.

Световният ред, установен от международни правила, е подложен на изпитание за устойчивост, коментира Могерини. Европа има лостовете и мъдростта, натрупана с времето, за да преодолее настоящите предизвикателства. Досега не е имало подобно припокриване на кризи, отбеляза тя.

Отношенията между ЕС и Анкара понякога са сложни и трудни, но това означава, че са дълбоки и важни и за двете страни, коментира Могерини, попитана дали събитията в Турция няма да попречат на обявените днес намерения.

Споделяне

Още от Свят

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?