ЕС и САЩ се дистанцираха от заявките за натиск на службите върху ВСС

ЕС и САЩ се дистанцираха от заявките за натиск на службите върху ВСС
Посланиците на ЕС и САЩ не заеха позиция по въпроса дали членовете на Висшия съдебен съвет трябва да бъдат проверявани от службите за издаване на допуск до класифицирана информация. След срещата си с правосъдния министър Маргарита Попова дипломатите изразиха обща подкрепа за реформите, но с формулировките, че това "все още е теоретичен въпрос" и "България сама трябва да реши", темата бе заобиколена.

Задължението членовете на ВСС да минат през проверка за допуск влезе в обявения от Министерство на правосъдието преди ден проект за промени в Закона за съдебната власт. Управляващите прибегнаха до този ход, след като т.нар правителство на съдебната власт не се поддаде на натиска и отказа да мине доброволно през проверките на службите. Аргументите на ВСС са, че това би било намеса в работата на независимата съдебна система и че освен това членовете на съвета като магистрати имат такъв достъп по право.

Подаването на молба за допуск дава възможност на МВР и службите да разследват легално всички аспекти от личния живот на членовете на ВСС. Държавната комисия за сигурност на информацията (ДКСИ) от своя страна не съобщава мотивите за решението си да даде или да откаже допуск. Решенията на ДКСИ са и необжалваеми по съдебен ред.

Цветанов смята, че ако службите "не одобрят" някой член на ВСС, то той трябва да бъде уволнен. Именно тази позиция доведе до мненията, че изпълнителната власт се опитва да кадрува във ВСС. Попова лансира тезата, че тези членове не трябва да присъстват на заседания, в които ще се обсъжда класифицирана информация.

"Имаше допълнителни въпроси по тази част от закона. Засега няма официална позиция на посланиците в ЕС. Въпросът на този етап е теоритичен", заяви испанският посланик Хорхе Фуентес.

"България сама трябва да взима решения. Необходимо е да се гарантира, че постъпващите в системата съдии са почтени и служат на правосъдието. Необходимо е да се гарантира, че тези, които сега са в системата, са почтени и служат на правосъдието", заяви американският посланик Джеймс Уорлик. Той подчерта, че трябва да има правила, които да дават гаранции и за добрата квалификация на магистратите.

В същото време и двамата заявиха, че подкрепят напълно действията на българското правителство. Уорлик заяви, че САЩ "подкрепя на 100% визията за реформи на правосъдния министър". Испанският посланик коментира, че правителството на Бойко Борисов "върви в правилната посока, но това е особено отчетливо в две посоки". Според него те са борбата с корупцията и организираната престъпност, както и финансовата и икономическата сфера.

Фуентес заяви, че финансовият екип на премиер се опитва да компенсира факта, че "България се е присъединила към ЕС малко преждевременно".

Правосъдният министър Маргарита Попова обясни от своя страна, че независимостта на съдебната система "трябва да бъде гарантирана" от другите две власти. Тя заяви, че няма разминавания с МВР по въпроса за допуските. В отговор на въпрос защо министерството не е дало мотиви, с които да обоснове тези предложения, Попова каза, че текстовете са пределно ясни.

На този етап обаче проектът не дава отговор на въпроса какво ще стане с онези членове на ВСС, които не получат допуск. Проектозаконът повдига и въпроса дали при изпълнението на своите функции членовете на представителния орган на съдебната система трябва да зависят от преценката на външен орган, който взима решения въз основа на информация, събрана по конспиративен начин.

По-рано през деня пред БТВ Попова защити предложенията си с мотива, че подобен модел вече функционира във Франция.

"Ние не можем да изхождаме от това, че са възможни злоупотреби, за да се оправдаваме с бездействие, за да не правим нищо. Защото от бездействието, от липсата на ясни механизми и от редица други прояви в работата на съдебната система стигнахме дотам да водим днес този разговор", заяви правосъдният министър.

"Има опасност от доноси, че сега няма ли такива? Въпросът е да си способен да ги провериш и да отсееш нормалното, моралното и нравственото", добави тя в отговор на въпрос дали има възможност службите да поднасят подвеждаща информация. Маргарита Попова добави, че в проекта са запазени "принципите на разделението между властите".

В същото време министърът заяви, че правителството не се е отказало от нов закон за комисията "Кушлев", който да дава възможност за конфискация на имущество без да има влязла в сила осъдителна присъда. През миналата седмица шефът на комисията Стоян Кушлев съобщи, че проектозаконът е зарязан.

Маргарита Попова съобщи, че през юли ще бъде представен новият проект, който е съобразен с препоръките на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. "Концепцията е същата, но с по-ясни и детайлни процедури", каза още тя.

Споделяне

Още от България