ЕС имал желание да осигури известен достъп до финансовите си пазари за Великобритания

Изглед от лондонското Сити

ЕС намекна, че може да предложи някаква форма на достъп до европейския пазар на огромния британски финансов сектор след Брекзита, съобщи британският държавен министър, отговарящ за лондонското Сити Джон Глен, цитиран от Ройтерс.

Глен каза, че преходното споразумение, договорено от Великобритания и ЕС миналия месец, позволява на финансовите компании да вървят напред и да планират бъдещето с увереност.
Мъглата се вдига...Вече виждаме напредък, посочи той на конференцията СитиУик в Лондон.

ЕС сега призна, че ще има някаква форма на пазарен достъп при финансовите услуги, след като преди отхвърляше идеята, каза той.

Великобритания предложи бъдещо търговско споразумение с ЕС за финансовите услуги на базата на взаимното признаване на регулациите на двете страни. Този модел би бил поддържан от близкото сътрудничество между регулаторите и определящите политиката в сектора.

Засега обаче ЕС отхвърля идеята, като посочва, че такова нещо не е било правено в такъв мащаб.

Според председателя на Саксо Кепитъл маркетс (Saxo Capital Markets) Антъни Белчембърс все още стои въпросът дали ЕС има политическата воля да се съгласи на взаимно признаване на разпоредбите.

Достъпът до европейския пазар ще включва приемане на правилата на ЕС до известна степен - стъпка, която подкрепящите Брекзита британски депутати отхвърлят.

Истината е, че ако искате достъп, то трябва да платите цена. Трябва да сте здравомислещ за всичко това, каза Белчембърс.

Същевременно банките, застрахователните дружества и мениджърите на активи вече местят персонал в нови централи в ЕС, за да са сигурни, че ще запазят връзката с клиентите си там, без значение какво е договорено в търговската сфера.

Споделяне

Още от Европа