ЕС излезе с противоречива декларация по иракската криза

Наблюдателите оценяват, че въпреки известните колебания ЕС все пак е изпратил сигнал на решимост към Багдад и се опитал да разсее илюзиите на Саддам, че може да заиграва около противопоставяне между САЩ и Европа.

Декларацията на ЕС потвърждава целта на международната общност - разоръжаването на Ирак, което остава доста различно от позиция изразяваната от висши американски представители, които смятат, че разоръжаването и смяната на режима в Багдад са две взаимосвързани неща.

"Държим ООН да остане в центъра на международния ред. Съветът за сигурност носи главната отговорност за разоръжаване на Ирак. Ние обещаваме на Съвета пълна подкрепа, за да изпълни задълженията си.

Целта на Европейския съюз е цялостно разоръжаване на Ирак в съответствие с резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, и конкретно резолюция 1441. Искаме това да стане по мирен път.

Ясно е че такова е желанието на народите в Европа. Войната не е неизбежна. Сила може да бъде употребена само като последно средство.

Иракският режим трябва да сложи край на кризата, като изпълни исканията на Съвета за сигурност.

Потвърждаваме пълната си подкрепа за работата на инспекторите на ООН, се казва в декларацията. Те трябва да получат необходимото им по преценка на Съвета за сигурност време и средства.

Но инспекциите не могат да продължат безкрайно при липса на пълно сътрудничество от Ирак. То трябва да включва предоставянето на цялата допълнителна необходима информация по въпросите, които бяха повдигнати в докладите на инспекторите.

Багдад не бива да храни илюзии: той трябва да се разоръжи и да сътрудничи незабавно и изцяло. Ирак има последна възможност да уреди кризата по мирен път.

Единствен иракският режим ще бъде отговорен за последиците, ако продължи да пренебрегва волята на международната общност и не се възползва от този последен шанс.

Признаваме, че единството и твърдостта на международната общност, изразена в единодушно приетата резолюция 1441, както и засилването на военната мощ бяха от съществено значение за връщането на инспекторите. Тези фактори ще останат съществени, ако искаме да постигнем пълното сътрудничество, към което се стремим", се казва в общата декларация за Ирак, приета от лидерите на 15-те страни от ЕС. В заключителната част на теста се посочва, че ЕС ще работи за намиране на решение израелско-палестинския конфликт.

Повечето европейски лидери оценяват, постигнатото вчера в Брюксел, като успех на Евросъюза.

С общата декларация бе преодоляна "миникризата" в Европа, каза Жак Ширак след срещата.

Не бе лесно да стигнем до обща позиция, каза германският канцлер Герхард Шрьодер, но продължи да настоява, че страната му изключва възможността за участие в каквато и да било военна интервенция в Ирак.

Гръцкият премиер Костас Симитис, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза на пресконференция след срещата на върха, че европейските лидери са решени да работят заедно със Съединените щати. Засилването на военната мощ е от съществено значение, за да бъде накаран Ирак да сътрудничи, каза гръцкият премиер.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?