ЕС извършва най-мащабното учение за киберсигурност досега в Европа

ЕС започна най-голямото и най-сложното учение по киберсигурност, организирано досега в Европа, съобщи Европейската комисия.

В учението участват над 200 организации и 400 специалисти от 29 европейски държави. Те изпробват готовността за отговор на кибернетични нападения в еднодневна симулация, организирана от Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност.

Специалисти от обществения и частния сектор, включително агенции по киберсигурност, национални екипи за незабавно реагиране при компютърни произшествия, представители на министерства, телекомуникационни и енергийни дружества, финансови институции и доставчици на интернет, изпитват процедурите и възможностите си в сценарий на близка до действителността мащабна заплаха за киберсигурността.

Ще бъдат взети мерки в отговор на повече от 2000 отделни кибернетични произшествия, включително нападения за предизвикване на отказ на услуга, поместване на разузнавателни и медийни доклади, завземане на сайтове, изтичане на чувствителна информация, нападения срещу критична инфраструктура (енергийни и далекосъобщителни мрежи), както и изпробване на процедурите на ЕС за сътрудничество и управление на кризи.

Според миналогодишния доклад на Агенцията на ЕС за мрежова и информационна сигурност, нападателите в мрежата са усъвършенствали своите действия. Миналата година нападенията в интернет по света са нараснали с почти една четвърт, като общият брой на нарушенията на сигурността на данни е бил с 61 на сто по-висок, отколкото през 2012 година, припомня БТА.

Всяко от осемте най-големи нарушения на киберсигурността е донесло загуба на десетки милиони записи на данни, като е била засегната информация за самоличността на 552 млн. души. Според оценки на сектора, на киберпрестъпността и шпионажа се падат между 300 млрд. долара и един трилион долара от общите годишни загуби за 2013 година.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа