ЕС наложи нови санкции на режима в Сирия

Международната общност засили натиска срещу режима на Башар Асад. В понеделник министрите на външните работи на страните членки на ЕС одобриха нов пакет от санкции срещу Сирия заради продължаващите репресии срещу противниците на режима. В същото време представителите на международната дипломация, събрали се в Женева за сесията на Съвета на ООН за правата на човека, призоваха режима да улесни работата на хуманитарните служители.

Франция пък поиска международното правосъдие да бъде сезирано срещу Сирия.

Новите санкции на ЕС предвиждат да бъдат замразени активите на сирийската централна банка в Европа. Въвеждат се забрана на полети на сирийски товарни самолети от територията на Европейския съюз. На европейски компании се забранява да сключват сделки с ценни метали и скъпоценни камъни със Сирия.

Засега се отлага въвеждането на пълна забрана на полетите на самолети на сирийските авиолинии, за да не бъдат лишени чуждестранните граждани в Сирия от възможността да напуснат страната, съобщи Франс прес.

В списъка с лицата, обект на забрана за пътуване и запориране на банкови сметки, бяха прибавени още седем души.

В съответствие с досега наложените от ЕС санкции бе наложена забрана за пътуване в Европа и бяха замразени сметки на 100 сирийски физически лица и 38 организации. Наложено бе и ембарго върху износа за Сирия на оборудване за петролния и газовия сектор, което предстои да бъде приложено на практика.

Досега наложените на Дамаск санкции не са довели до промяна в политиката на режима, отбелязва Асошиейтед прес. През единадесетте месеца на протести броят на убитите при сблъсъци и репресии В Сирия надхвърли 7600 души.

Българският външен министър Николай Младенов от своя страна съобщи, че България вероятно ще домакинства една от срещите по хуманитарните аспекти на кризата в Сирия през април, а съорганизатор на форума ще бъде ООН.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?