ЕС настоя САЩ да се ангажират с внос на нефт и газ в Европа

САЩ трябва да поемат отговорност за доставки на нефт и газ в Европа в рамките на трансатлантическото търговско споразумение (TTIP), отчитайки геополитическата обстановка в Европа. Това заяви еврокомисарят по търговията Карл де Гухт.

Европа се стреми да понижи енергийната си зависимост от Русия на фона на влошаващите се отношения с Москва и взаимните санкции. Един от начините да се постигне това е да започне внос на американски енергоносители, за което САЩ трябва да отменят действащата вече 40 години забрана върху износа на петрол, предаде Ройтерс.


Важно е колкото се може по-бързо да определим позицията (по енергийното споразумение), защото както и вие може би сте забелязали, в Европа нещо се случва, заяви еврокомисарят пред журналисти във Вашингтон.


Не мога да си представя, че TTIP би съществувало без такива клаузи, добави той по повод споразумението за Трансаталантическо търговско-инвестиционно партньорство.

Карл де Гухт се срещна във Вашингтон с търговския представител на САЩ Майкъл Фроман в хода на подготовката на преговорите за търговския пакт, чиято цел е да сближи пазарите на САЩ и Европа, съставляващи половината от световната икономика.


Европа, където природният газ е два пъти по-скъп от този в САЩ, би спечелила от американския износ, но американските политици се опасяват от ръст на цените на своя пазар, който може да има струва гласовете на избирателите.


От друга страна, партньорите на САЩ по целия свят настойчиво искат отмяна на ембаргото за износ на петрол, въведено в началото на 1970-те години в период на енергийна криза.

Независимо от това, че TTIP няма да влезе в сила поне още година, договореностите за доставки на американски горива в Европа ще покажат на Москва,че ЕС зависи по-малко от руски нефт и газ, смята Карл де Гухт.


В най-добрия случай споразумението ще е готово в края на идната година. Мисля, всички са съгласни, че в настоящия момент енергийният проблем е по-спешен въпрос, отбеляза еврокомисарят.

Споделяне

Още от Бизнес