ЕС няма да разхлаби икономическите санкции срещу Русия

ЕС няма да разхлаби икономическите санкции срещу Русия

ЕС най-вероятно ще запази икономическите санкции срещу Русия, след като германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че би било грешно натискът върху Москва да се смекчи преди мирното споразумение в Украйна да проработи напълно, предаде Ройтерс. Досега лидерите на ЕС бяха разделени по въпроса дали да подновят отсега санкциите, чийто срок изтича през юли.

Голяма част от европейските правителства настояват решението да се отложи, за да се даде шанс на примирието в Източна Украйна. Такава е позицията, с която замина за Брюксел и българският премиер Бойко Борисов.

Някои страни, като Литва и Полша, настояват санкциите да продължат и биха искали това да се гласува на срещата на Европейския съвет, която започва в четвъртък вечерта.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира от своя страна, че ЕС трябва да поддържа натиска над Русия чрез санкции, докато споразумението от Минск за прекратяване на конфликта в Украйна не бъде изцяло изпълнено.

"Процесът, започнат в Минск, "трябва да завърши с възстановяване на контрола на Украйна над нейните граници, както предвижда планът, изготвен с посредничеството на президента Оланд и канцлера Меркел", каза Туск.

Германският канцлер заяви от своя страна, че перспективите за отменяне на санкциите срещу Русия зависят от изпълнението на Минските споразумения. Меркел каза, че ще защитава позицията, че продължителността на санкциите трябва да зависи от "Минския пакет и изпълнението му".

Тя каза, че спирането на огъня в Източна Украйна е "крехко" и че засега не може да се потвърди изтеглянето на тежките оръжия. Въпреки това има "лъч на надежда", поставено е началото и трябва да се върви по този път, обобщи тя.

Меркел напомни, че Германия не признава присъединяването на Крим към Русия. Тези събития станаха предизвикателство за Евросъюза и се радвам, че Европа от самото начало даде ясен отговор на случилото се, каза тя.

Германският канцлер призна, че държавите от ЕС имат различни интереси и различна зависимост от вноса на енергоресурси от Русия. Но ЕС пое предизвикателството и издържа. Не позволихме да ни разделят. Федералното правителство иска така да бъде и в бъдеще и ние ще работим за това, заяви Меркел.

Украинският премиер Арсений Яценюк, който също е в Брюксел, призова Европейският съюз да не нарушава единството си по въпроса за запазване на санкционния натиск върху Русия. По думите му руският президент Владимир Путин се опитва да разцепи Европа по въпроса за Украйна и че това би било "нещастие за свободния свят".

"Ако Русия успее да раздвои мненията за санкциите, това би било най-големият успех на президента Путин", каза той.

Официалното решение за подновяване от юли на санкциите, наложени спрямо енергийния, финансовия и отбранителния сектор на Русия, няма да бъде взето преди следващата среща на върха на ЕС през юни.

В сряда Меркел е провела телефонен разговор с американския президент Барак Обама и двамата да се съгласили санкциите срещу Русия да не бъдат смекчавани докато Русия не изпълни всички ангажименти, поети с Минското споразумение, съобщи Белият дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?