Парламентът отхвърли искането на БСП за сваляне на санкциите срещу Москва

Миков определи решението на ЕС като глупаво, а от "Атака" се тревожат, че руснаците ни смятали за предатели

Михаил Миков, сн. БГНЕС
Парламентът за пореден път отхвърли предложение на БСП за премахване на европейските санкции срещу Русия, което бе подкрепено освен от вносителите и от АБВ и "Атака".
 
Според отхвърленото в сряда проекторешение България трябваше да насърчи "междупарламентарния диалог и сътрудничество между Европейския съюз и Руската федерация". Освен това да предложи премахване на ограниченията за пътуване на руски парламентаристи в ЕС и да се договори реципрочно действие от Русия.
 
Депутатът от БСП Михаил Миков коментира, че налагането на санкции срещу народните представители от Русия е "едно глупаво решение на Европа".
 
Колегата му и бивш външен министър Кристиан Вигенин коментира, че санкциите нанасят икономически щети на ЕС и на РФ, но няма да постигнат политическата цел, заради която са били въведени.
 
"Един от възможните компромиси, който може да бъде постигнат през юли, е да се тръгне към поетапна отмяна на санкциите", коментира Вигенин.
 
Той беше външен министър в кабинета на Пламен Орешарски, който подкрепи санкциите срещу Москва на европейско ниво. Сега обаче Вигенин вижда българското правителство като възможен инициатор на политика за поетапно отпадане на санкциите. 
 
Валери Жаблянов от БСП пък коментира, че българската обществено мнение не подкрепя санкциите срещу Русия от момента на тяхното налагане.
 
"Българската общественост е против изострянето на отношенията с Руската федерация. Заради това настоящият държавен глава отказа да се кандидатира за следващ мандат. Шансовете на държавния глава бяха сведени до 10% заради агресивната му лексика срещу Руската федерация”, посочи Жаблянов.
 
Новият лидер на БСП Корнелия Нинова вече уговори с лидера на "Атака" Волен Сидеров съвместни действия за свалянето на санкциите срещу Русия по време на гостуването ѝ в телевизия "Алфа" преди няколко дни.
 
Днес Десислав Чуколов от "Атака" призова за нормализиране на отношенията с Русия. Българският народ традиционно има добро отношение към Русия, но в момента отношението на Русия към България е отрицателно, смятат ни за предатели, коментира той. 
 
Председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова /ГЕРБ/ от своя страна посочи, че депутатите отдясно не вземат думата, не защото нямат позиция. Имаме позиция и тя е последователна, посочи Грозданова. 
 
По думите ѝ нито една европейска държава, въпреки заявените позиции, не е наложила вето върху санкциите, и причината за това била общата политика на ЕС в областта на външните работи и сигурността.
 
"Въпросът днес е дали искаме да поставим тази политика пред националното решение. Тоест, дали искаме да направим така, че националното решение да бъде по-силно от това на общата политика. И тук не може да не се направи паралел с това какво предстои на 23-ти юни във Великобритания. Независимо какво ще бъде решението там, ефектът на доминото ще започне", заяви още Грозданова.
 
Георги Кючуков от АБВ посочи, че партията подкрепя проекторешението. Най-прекият път за разрешаване на конфликта между ЕС и Русия е контактът между парламентите, смята той.
 
"Очевидно съществува проблем между ЕС и Руската федерация. Очевидно е, че на този проблем се отговори с ембарго, отначало от ЕС към Руската федерация, след което реципрочно от Руската федерация към определени представители на ЕС. Ембаргото може да допринесе само за едно нещо – да посочи виновника. Ембаргото не допринася с нищо за решаване на конфликта”, каза Кючуков.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?