ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с шест месеца

ЕС удължава икономическите санкции срещу Русия с шест месеца

Постоянните представители на 28-те страни членки на Европейския съюз одобриха удължаване с шест месеца на икономическите санкции срещу Русия, предаде Ройтерс, цитирайки дипломатически източници.

Решението ще стане окончателно на обед (11 часа по Гринуич) в понеделник (21 декември), освен ако някоя страна членка на промени позицията си и не внесе писмено възражение.

Процедурата за удължаване на санкциите до края на юли 2016 година се очаква да бъде завършена във вторник, когато решението трябва да бъде публикувано в официалния вестник на ЕС, уточняват дипломати, цитирани от ДПА.

Икономическите санкции срещу Русия бяха въведени за първи път през юли 2014 година заради анексията на Крим.

Мерките, които целят да ограничат руския внос и достъпа на руските банки до европейските капиталови пазари, силно обтегнаха отношенията между Брюксел и Москва.

Те са сред най-спорните действия, опитващи да повлияят политиката на Русия към Украйна, и нанесоха икономически щети както на руската, така и на европейската икономики. ЕС обаче обвърза санкциите със споразумението за примирие в Източна Украйна, което трябваше да бъде приложено до края на годината.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?