Берлин: Този път на ЕС ще е по-трудно да удължи санкциите срещу Русия

Франк-Валтер Щайнмайер
Според Германия продължаването на санкциите, наложени от ЕС на Русия, ще бъде по-трудно тази година заради "повишена съпротива" от страна на някои държави членки. Това заяви германският първи дипломат Франк-Валтер Щайнмайер, съобщи Франс прес.
 
"Наясно сме, че съпротивата в ЕС срещу продължаването на антируските санкции е нараснала", каза германският външен министър в интервю, разпространено от балтийската агенция Би Ен Ес днес, когато Щайнмайер започва посещението си във Вилнюс.
 
"Ще бъде по-трудно от миналата година да стигнем до обща позиция по въпроса", призна той в навечерието на кратката си обиколка из балтийските страни, които се страхуват от Русия и критикуват политиката ѝ, посочва АФП, цитирана от БТА. 
 
Европейските санкции, засягащи банките, отбраната и енергетиката, изтичат през юли. За продължаването им е необходимо консенсусно гласуване и през юни предстоят нови дискусии по този повод.
 
Според Щайнмайер Берлин "ще работи упорито, за да се гарантира, че Европа ще действа в единен фронт". Евентуално вдигане на санкциите е "неразривно свързано" със спазването на Минските споразумения, които се очаква да донесат мир в Източна Украйна.
 
Министърът не посочи конкретни държави, но Италия и Унгария са най-скептично настроени към санкциите, докато Полша и балтийските страни настояват да се поддържа натискът върху Москва.
 

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Япония, че още е рано да се говори за отмяна на западните санкции срещу Русия, предаде Ройтерс. Преди това темата за санкциите срещу Русия беше засегната и от председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Уверен съм, че ще вземем решение за санкциите в следващите две или три седмици без големи обсъждания", каза той.

По думите му "ЕС ще се придържа към сегашната политика към Русия, включително икономическите санкции, докато не бъдат докрай изпълнени договореностите от Минск".

Срокът на действия на европейските санкции изтича на 31 юли. Засега въпросът за тяхното продължаване не е обсъждан.

 
По думите на Щайнмайер Западът не може да пренебрегне "нарушенията на международното право" от страна на Русия, но НАТО трябва отново да потърси диалог с федерацията. "Имаме нужда от диалог с Русия, за да възстановим изгубеното доверие и да намалим риска по невнимание да бъдем въвлечени в ескалационна спирала", каза той.
 
На срещата си на върха във Варшава през юли НАТО ще разисква възможностите за допълнително разполагане на войски в Източна Европа, посочи германският министър и наблегна, че е добре преди това да има заседание на Съвета НАТО-Русия. "Имаме нужда от Русия, за да се изправим срещу основните огнища на международно напрежение - и в Сирия, и в усилията да стабилизираме Либия", каза той.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?