ЕС откри информационен център в София


14 септември 2001

Делегацията на Европейската комисия в България откри в четвъртък свой Информационен център на улица "Московска"№9. Целта на тази нова институция е да реализира комуникационна стратегия на Делегацията по информиране и приобщаване на максимален брой българи към идеите и функциите на ЕС, както и хода на преговорите на България с цел присъединяването ѝ към ЕС.

Новият център има за цел да осигури информация, както на отделни граждани, така и на специализирани групи. Неговата амбиция е да се превърне в място за провеждане на редовни форуми, срещи и дискусии, свързани с Европейския съюз и с европейската интеграция. Информационният център ще се сътрудничи с други организации, който също разпространяват знания за ЕС.

Центърът разполага с различни публикации, който могат да се ползват на място, с достъп до европейски телевизионни програми - Europe by satellite и Euronews, както и с постоянна връзка с Интернет на 6 компютъра.

Директор на Информационния център е д-р Ингрид Шикова, която доскоро беше директор на Центъра за европейски изследвания. Госпожа Шикова е специализирала по проблемите на европейската интеграция в Белгия, Холандия и Германия и е преподавател в Колежа на Европа в Брюж, в Софийския университет и в Нов български университет.

При откриването на Центъра присъстваха посланикът на ЕС в България Жак Вюненбюрже, министърът на финансите Милен Велчев, главният преговарящ с ЕС Меглена Кунева, кметът на София Стефан Софиянски, както и ръководителят на Отдела за комуникационна стратегия на Генерална дирекция "Разширяване" Венцеслас де Лобковиц.

Споделяне

Още от Европа