ЕС пак иска конкретни резултати за корупцията и престъпността

ЕС пак иска конкретни резултати за корупцията и престъпността

Трябва  да има и конкретни резултати от приетия правителствен план за борба с корупцията и организираната престъпност, надявам през следващите месеци да бъдем свидетели на такива, защото това са области, по които има да се работи. Това заяви в понеделник ръководителят на мисията на Еврокомисията у нас Майкъл Хъмфрис. По време на дискусия за напредъка по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава Хъмфрис похвали кабинета за приетия план. 

През юни Европейската комисия (ЕК) поиска от българското правителство да изготви план за действие по шест проблеми области, свързани с корупцията и организираната престъпност. Те обаче не са самостоятелни сфери, които могат "да се отмятат" една по една като осъществени, а са свързани една с друга.

“Планът трябва да постигне конкретни и видими резултати”, изтъкна Хъмфрис.

Все още България трябва да доказва, че се спазват законите в страната, че съдебната система работи и прокуратурата и полицията са отражение на ефикасността от прилагането на нормативната уредба, изтъкна той. Като отбеляза, че през последните години България е постигнала огромен напредък в областта на върховенството на закона, той подчерта, че остава да се свърши още много, за да се докаже, че съдебната система и нейните органи работят. Затова е въведен механизмът, според който ЕК ще продължи да следи най-новите си страни членки поне до средата на следващата година, противно на  очакванията, че мониторингът ще отпадне в края на 2007.

В същото време директорът на българската Агенция за финансово разузнаване (АФР) Васил Киров обясни пред БНР, че обществеността е с невярно впечатление за очакванията на ЕС България да покаже поне едно приключило дело за пране на пари с осъдителна присъда, поне един политик от високите етажи на властта, осъден за корупция, един крупен мафиот в затвора.

ЕС не очаква от българските власти да кажат: “Вижте го този, този е престъпник, перач на пари, намира се на висока позиция, дайте да му отрежем главата”, каза Киров. Според него “това е доста примитивно интерпретиране на изискванията на ЕС”.

ЕС не иска лов на вещици, а “да докажем пред нашите партньори, и аз мисля, че ние вече го доказваме, факта на съществуване на ефективен и траен механизъм за противодействие на организираната престъпност, финансовите престъпления, прането на пари, злоупотребите с европейските фондове”, каза Васил Киров.

Той съобщи, че през тази година АФР е работила по съмнителни случаи за изпиране на пари в размер на 200 милиона евро, което е повече от 2006. В хода на проверките службата е разкрила също така 2-3 “сериозни мрежи”, свързани с изпиране на “значителни суми”. Киров не каза за какви мрежи става дума, като посочи само, че те “покриват едва ли не всички континенти в света” и “в този смисъл са доста, доста съществени”. Работата по някои от тях продължава съвместно с полицията и прокуратурата. “Все още подлежат на изясняване някои детайли, които са свързани с източниците на средствата, дестинациите, към които те отиват”, каза Васил Киров.

Той обаче заяви, че не би следвало да се очаква скоро тези случаи да бъдат представени в съда. Според него “самият факт, че те са били засечени, че по тях се работи и че тяхната дейност ще бъде пресечена, след като бъдат събрани достатъчно данни и достатъчно доказателства, означава, че системата работи, а това е, което се иска от нас от европейските институции”.

При един добър закон за новата Национална агенция по сигурност, към която ще мине и финансовото разузнаване, ще се подобри работата на всички структури, каза Васил Киров пред БНР.

По време на дискусията за правовата държава вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин заяви, че правовата държава се изгражда с избори и демократичният процес изисква участието на всички. Според него купуването на гласове не може да се спре с полиция и Наказателен кодекс. Необходима е активна гражданска позиция за ограничаване това явление, смята министърът. По думите му изборната търговия не е решило изборния резултат, но на определени места е имало опити за това.

Споделяне

Още от България