ЕС поиска от Украйна повече усилия в борбата с корупцията

Федерика Могерини и Петро Порошенко

Европейският съюз поиска от прозападните украински власти да положат повече усилия в борбата с корупцията след скандала при учредяването на антикорупционен отдел към прокуратурата, предаде Франс прес.

"Подчертахме необходимостта да бъде извършена антикорупционната реформа, която е жизненоважна за надеждността и развитието на всички други" реформи, заяви върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини след среща в Киев с украинския президент Петро Порошенко.

Тя прикани Киев да създаде "антикорупционни структури, които да могат да заработят". Такава мярка е едно от условията на ЕС за евентуално въвеждане на безвизов режим за украинците от догодина, отбелязва АФП.

Изявлението на Могерини идва в момент, когато президентът и генералният прокурор на Украйна са обвинени от активисти и неправителствени организации, че блокират създаването на независим прокурорски отдел за борба с корупцията, в който четирима от 11-те членове са избрани от генералната прокуратура.

Генералният прокурор Виктор Шокин е избрал за тези длъжности четирима високопоставени представители на прокуратурата, които са замесени в корупционни афери. Това предизвика скандал в Украйна и остри критики от представителството на ЕС в Киев.

Миналата седмица Порошенко обяви, че заменя двама от четиримата проблемни представители, и увери, че с това е изпълнил изискванията на ЕС. "Украйна в петък реши проблема с членовете на комисията", повтори той днес на съвместна пресконференция с Могерини.

Редица неправителствени организации за борба с корупцията, сред които "Трансперънси интернешънъл", обаче обвиниха в съвместна декларация президента Порошенко, че манипулира и лъже обществеността и Запада, и настояха, че трябва да бъдат заменени всичките четирима делегати на прокуратурата.

Година и половина след идването на власт на Порошенко корупцията продължава да е голям проблем за Украйна. Страната е на 142-о място от 175 страни в последната класация на Трансперънси интернешънъл за възприятието на корупцията от населението в света, отбелязва АФП.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят