ЕС предупреди Турция със санкции за сондажите в Средиземно море

ЕС предупреди Турция със санкции за сондажите в Средиземно море

ЕС ще ускори разработването на санкции срещу Турция за незаконните сондажни дейности в Източното Средиземноморие и също така ще подготви допълнителни мерки срещу Анкара до 24 септември, в случай че няма напредък от турска страна. Това заяви ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция в петък след неформална среща на външните министри на страните от общността в Берлин.

"Ясно е, че в ЕС нараства разочарованието от поведението на Турция, така че Съветът изисква от работните групи да ускорят работата по налагане на санкции срещу лицата, предложени от Кипър поради незаконните сондажи. Също така се съгласихме, че ако няма напредък, можем да разработим нови санкции, които могат да бъдат обсъдени на срещата на върха на ЕС на 24 септември", каза той.

ЕС обмисля също така да забрани влизането в своите пристанища на турски кораби, извършващи незаконни сондажни дейности, заяви Борел.

Германският външен министър Хайко Маас междувременно коментира, че отношенията с Турция са "повече от обтегнати" заради спора с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Маас също така подчерта, че конструктивният диалог е единственият начин за решаване на кризата.

По-рано тази седмица турският президент заяви, че Анкара не трябва да бъде обвинявана за нестабилност в Източното Средиземноморие на фона на спора с Гърция за дейностите по проучване на природния газ в страната.

Гърция съобщи, че увеличава охраната на сухопътната граница с Турция, тъй като очаква бежански натиск в резултат на напрегнатите дипломатически отношения с Анкара. 

Още 400 граничари се включват в охраната на сухопътната граница с Турция в област Еврос, съобщават гръцките медии. Подсилват се военните части в Орестиада и Александруполис. Създадена е група за противодействие срещу трафикантите на нелегални мигранти, които за сега използват само поречието на река Марица.

Напрежението в Егейско море, където се намират турски и гръцки военни кораби, повишава нивото на готовност и на границата в Еврос. Гръцки власти очакват, че Анкара ще засили бежанския натиск през Еврос. Довършва се строителството на граничната стена, която ще попречи на евентуален бежански натиск, съобщават от Министерството по защита на гражданите.

В рамките на европейско гранично сътрудничество непосредствено в охрана на гръцката граница са включени обучени полицаи от няколко европейски страни, които действат в рамките на агенцията "Фронтекс".

Прекратени са всички отпуски на военни служители за неопределено време.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?