ЕС прекъсна преговорите за присъединяването на Сърбия

ЕС прекъсна преговорите за присъединяването на Сърбия

Европейският съюз преустанови преговорите със Сърбия и Черна гора след провала на властите в Белград да арестуват ген. Ратко Младич и да го предадат на Трибунала за военни престъпления в Хага.

Това обяви в сряда еврокомисарят по разширяването Оли Рен след консултация с главния прокурор на трибунала на ООН Калра дел Понте.

В отговор на това решение вицепремиерът на Сърбия Миролюб Лабус, който отговаря за преговорите за влизане на страната в Европейския съюз, заяви, че подава оставка.

Упреците към сръбското правителство са, че не сътрудничи напълно с международния трибунал в Хага.

“Сърбия не можа да осигури пълно сътрудничество с Хагския трибунал, - подчерта Оли Рен. – Преговорите по Споразумението за стабилизация и асоцииране – първия етап за интеграция в ЕС, ще могат да се подновят след залавянето и предаването в Хагския трибунал на главните военни престъпници.”

Оценката на Карла дел Понте е негативна и тя е разочарована, че Белград още не е успял да открие и арестува Младич, каза Оли Рен.

Той допълни, че Европейската комисия трябва да отмени преговорите за сключване на споразумението.

На 3 април ЕС поиска от Сърбия и Черна гора да намерят, арестуват и предадат на трибунала на ООН в Хага бившия сръбски босненски генерал Младич, който е обвиняем за геноцид през 1995 г., когато са избити 8 000 мюсюлмани в Сребреница по време на войната в Босна.

В неделя вечерта изтече срокът, даден от ЕС за ареста и предаването му на трибунала.

Оли Рен подчерта, че по негови данни Сърбия “има възможност да арестува Младич, но няма достатъчно политическа воля.”

Кощуница призова Младич да се предаде

В отговор сръбският премиер Воислав Кощуница призова в сряда бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич да се предаде и да престане да вреди на държавата и на целия народ.

Би било за предпочитане Ратко Младич да последва примера на всички останали сръбски военни (които вече са затворници) и да отиде в Хага, посочва Кощуница в комюнике.

Никога в нашата история военен не е причинявал толкова страдания на държавата и народа, допълва Кощуница.

Председателката на  Комисията за европейска интеграция в парламента  на Сърбия  Ксеня  Миливоевич оцени, че решението на Европейската комисия  за отлагане на преговорите е очаквано и последиците за държавната общност ще бъдат огромни, съобщи агенция ТАНЮГ.

За съжаление се случи нещо, което не трябваше да позволим. Ако има достатъчно разум, въпросът за Ратко Младич трябва  бързо да се реши, става въпрос за нещо, което трябваше да се свърши още вчера, подчерта  Миливоевич.

Дел Понте била подведена от Белград

В същото време главният прокурор на Хагския трибунал Карл дел Понте заяви, че е била въведена в заблуждение, когато през март е получила уверение от Белград, че арестът на Младич е въпрос на дни или седмици.

Кощуница, който обеща Младич са бъде намерен, арестуван и предаден на Хага, каза, че било направено всичко възможно това да се случи. Той допълни, че Младич се укривал сам, а правителството е разбило мрежата, която го поддържала.

Цялата му мрежа беше разкрита, сега той се укрива сам, каза премиерът.

Сърбия се надяваше да постигне споразумение с ЕС през юли и да направи първата крачка по пътя на евентуално членство.

ЕС е притеснен от националистическа вълна в Сърбия

Всички други страни на Балканите без Босна, вече имат споразумения за стабилизация и асоцииране, които им осигуряват по-близки политически и икономически връзки с ЕС.

Карла дел Понте обаче вече призова ЕС да заеме по-твърда позиция спрямо Белград, а Оли Рен заяви, че следващият кръг от разговорите, насрочени за 11 май, може да бъде отложен, ако Младич не бъде арестуван.

Кореспондентът на ББС в Брюксел отбелязва, че Рен е използвал думата “отменяне”, а не “прекратяване” на преговорите, което е важно и означава, че ЕС може да възобнови преговорите веднага, след като Младич бъде арестуван и така няма да се изчаква дългата процедура по даване на политическо съгласие от всички 25 страни членки на ЕС.

Брюксел се притеснява, че националистите може да вземат връх във важен политически момент за Сърбия. Тази година Белград може да загуби провинция Косово, както и партньора си в държавното обединение Черна гора, която след няколко седмици провежда референдум за отделяне от Сърбия. 

Споделяне

Още от Балкани