ЕС разделен по въпроса за Арменския геноцид в Турция

ЕС разделен по въпроса за Арменския геноцид в Турция
Въпреки очакванията на ЕС Турция да проведе задълбочен дебат без ограничения по въпроса за това дали е имало или нямало Арменски геноцид, съвсем неочаквано дебат възникна в границите на самата Европа.

Във вторник еврокомисарят по разширяването Оли Рен отправи предупреждение към Франция за намерението на страната да криминализира отричането на Арменския геноцид, съобщи във вторник електронното изданието EUobserver.

Според Оли Рен това ще създаде риск от попадане в затвора на “страна член на ЕС” заради изразяване на лично мнение.

Френският парламент трябва да гласува в четвъртък закон, предложен от социалистите, който криминализира отричането на Арменския геноцид от 1915 година. Този ход предизвика остра реакция от страна на Турция и загриженост в Европейската комисия и Европейския парламент.

Рен заяви, че подобен законодателен ход може да “увреди” отношенията между ЕС и Турция, която в момента се ползва със статута на кандидат за членство. Анкара отрича страната да е извършила подобен акт и се счита, че това е направено от отоманските турци.

“Френският закон за Арменския геноцид, разбира се, е въпрос на френските законодатели, но в същото време той има пряка връзка и с ЕС и решение в едната посока може да има много сериозно последствие за отношенията между ЕС и Турция”, обясни еврокомисарят по разширяването.

По думите му приемането на този нормативен акт ще доведе контрапродуктивни последствия, тъй като ще предаде сигнал към Турция, че няма никаква основа за дебат.

“Това може да застраши усилията на всички онези в Турция – интелектуалци, историци, академици и писатели, които наистина искат да създадат отворен и сериозен дебат без табута и без ограничения на свободата на словото”, заяви Рен.

Необичайният критицизъм на еврокомисаря към законодателните практики в държава член на ЕС последва острите забележки на турския премиер Реджеб Ердеган, който попита дали ще бъде “пратен в затвора”, ако посети Франция и заяви, че геноцид няма.

Междувременно френският закон започна на нагорещява страстите и в Европейския парламент. Датският евродепутат и член парламентарния комитет по преговорите за членство с Турция Йоост Лагердийк заяви, че френската идея поставя под заплаха свободата на словото в границите на ЕС.

Според него това прави по-малко вероятен успеха на усилията на съюза да “внесе” свободното слово в Турция. Той заяви, че сам не е сигурен дали наистина е имало геноцид срещу арменците след като “сериозни историци” спорят по въпроса дали е имало преднамерена кампания, което е имала за цел да унищожи 1,5 милиона души.

“Аз съм сред онези, които вярват, че стотици хиляди хора са умрели по ужасен начин, но не съм убеден, че е имало преднамерен опит да се избие цял народ”, добави още евродепутатът.

Неговите коментари разгневиха дясноцентристкия френски евродепутат Патрик Гобер, който ги определи като “неприемливи”.

“Аз наистина съм шокиран. Този джентълмен трябва да започне да чете исторически книги. Всички знаят и никой не поставя под съмнения въпроса дали наистина е имало геноцид”, заяви той.

По думите му свободата на словото в Европа е гарантирана е по един “необичаен начин”.

“Свободата на словото свършва там, когато се обругава спомените на хората и техните души чувства са накърнени от лъжи”, добави той.

Според него има случаи, в които човек трябва да покаже смирение, съжаление и уважение към тези, които са страдали. Гобер заяви, че по същия начин във Франция е криминализирано отричането на Холокоста.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?