ЕС разшири санкциите срещу Москва заради турбините на Сименс за Крим

ЕС разшири санкциите срещу Москва заради турбините на Сименс за Крим

Европейският съюз прибави три физически лица, сред които заместник-министърът на енергетиката на Русия Андрей Черезов, както и три руски компании към списъка със санкциите срещу Москва заради газовите турбини на германския промишлен конгломерат Сименс (Siemens), доставени в Крим, съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от световните агенции.

Другите двама руснаци, включени в черния списък, са директорът на департамента за оперативен контрол и управление в електроенергетиката Евгений Грабчак и Сергей Топор-Гилка, генерален директор на Технопромекспорт, дъщерна компания на държавната корпорация Ростех. Включването им в списъка на ЕС означава забрана за пътуване в Евросъюза и замразяване на авоарите им в страните от общността.

Вписаните в списъка със санкции три руски компании са ОАО Технопромекспорт (акционерно дружество), ООО Технопромекспорт (ООД) и ЗАО Интеравтоматика.

Ограничителните мерки са въведени във връзка с действия, подкопаващи териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна, се казва в съобщението на Съвета.

Страните от ЕС трябваше да решат с единодушие за въвеждане на санкции. Според дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, едно име е било извадено от предложението след възражения на Италия.

Дипломати в Брюксел заявиха, че представител на руското министерство на енергетиката, участвал в двустранното сътрудничество с Италия, е избегнал санкциите.

Другите санкции на ЕС срещу Русия са насочени срещу енергийния, промишления и оръжейния сектор.

Досега черният списък включваше 150 физически лица и 37 компании и организации.

В края на миналата седмица бе съобщено, че през 2016 година по инициатива на Технопромекспорт на Сименс е било предложено официално за изкупи обратно турбините и е бил обявен публичен търг, но Сименс отхвърлил предложението. Тенопромекспорт уточни, че турбините били продадени на друга компания.

Решението за продажбата на оборудването било взето от съда след фалита на компанията, отбелязва ТАСС.

Скандалът с доставката на турбините за Крим принуди Сименс да спре от 21 юли доставката на енергийно оборудване за контролирани от руската държава клиенти и да преразгледа сделките за доставки. Промишлената група изтъква, че вече има достоверни доказателства, че четирите турбини, които е доставила преди година за проект в Южна Русия са били прехвърлени незаконно в Крим в противоречие на санкциите на ЕС, според източници на Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа