ЕС, САЩ, НАТО и ОССЕ осъдиха размириците в Македония

Протестиращите насочиха гнева си срещу Европейския съюз, Радев иска Брюксел да посредничи

ЕС, САЩ, НАТО и ОССЕ осъдиха размириците в Македония

Ръководителите на делегациите на ЕС, САЩ, ОССЕ и НАТО в Македония осъдиха в съвместно изявление безредиците и насилието в Скопие от последните дни.

“Осъждаме организираната атака срещу парламента на 27 април. Изразяваме сериозна загриженост, че властите не са успели да я предотвратят и не дадоха необходимата сигурност на членове на парламента и присъстващите журналисти. Нападението на държавна институция, която е в основата на демокрацията, е нападение срещу самата демокрация. Очакваме, че за тези престъпления бързо ще бъде проведено разследване, а организаторите и извършителите ще бъдат изправени пред съда. Също така очакваме, че държавните институции бързо ще направят важните изводи и ще предприемат необходимите мерки“, пише в обръщението.

Дипломатите призовават всички лица да се държат отговорно и да допринесат за спокоен, демократичен процес. “С насилие страната и обществото не могат да вървят напред“, се казва още в изявлението.

След срещата на европейските лидери, където България бе представлявана от президента Румен Радев, той съобщи пред журналисти, че е обсъдил събитията в Македония с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Според българския държавен глава ситуацията в съседната страна е тревожна.

"Имам гаранциите, че въпросът за Македония ще бъде поставен много сериозно и очаквам нашето виждане, че ЕС трябва да помогне за възстановяването на диалога между партиите, между институциите - тук да бъдем подкрепени. Това ще бъде най-важното за запазването на сигурността в региона", заяви Радев, цитиран от прессекретариата си.

По думите му бъдещето на страните от Западните Балкани ще бъде във фокуса на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Междувременно ситуацията в Македония в събота е спокойна след поредната нощ на протести. В петък вечерта около 2000 протестиращи се събраха пред мисията на ЕС в Скопие. Демонстрантите поискаха нови избори и изразиха недоволството си, че Брюксел призна за легитимен избора на председателя на парламента, който е от албански произход.


Македонските социалисти обвиниха лидера на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски в опит за разпалване на напрежението. В размирната нощ, в която граждани щурмуваха парламента и биха депутати, те бяха пропуснати безпрепятствено в сградата по заповед на полицейски шеф, който е човек на Груевски.

Преди два дни депутати бяха бити от разгневена тълпа с мотива, че социалдемократите от СДСМ и албанските им коалиционни партньори водят Македония към разпад. Конкретната причина бе, че мнозинство избра етнически албанец за председател на парламента. Това е и тезата на падналите от власт след десетилетие в нея ВМРО-ДПМНЕ (управлявали заедно със същите албански политици), както и на голяма част от медиите, които на практика не отразиха опита за линч, при който изключително тежко пострада албански народен представител.

След като вътрешният министър на страната подаде оставка и обяви, че подчинените му са го саботирали и са допуснали погрома, вчера мерките за сигурност в района на парламента бяха изключително сериозни. Затова и протестиращите се събраха не пред парламента, а пред представителството на еврокомисията.

Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.

ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер Никола Груевски още като премиер беше замесен в корупционни и СРС скандали, искат нови избори, на които да се опитат да си върнат властта. Идващият от техните среди президент Георге Иванов свика консултации, които бяха бойкотирани от СДСМ и албанците.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?