ЕС създава система за ранно предупреждение при енергийни кризи

В отговор на внезапното прекъсване на енергийни доставки от Русия през последните две години, ЕС планира създаването на система за ранно предупреждение за потенциални прекъсвания на доставките на газ и нефт.

Брюксел анонсира своите намерения да създаде мрежа от кореспонденти, отговарящи за енергийната сигурност. Те ще имат задача да правят мониторинг, да събират и обменят информация относно възможни енергийни кризи.

“Това ще бъде важна част от усилията на съюза за създаването на дългосрочна енергийна политика на блока”, заяви еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Мрежата ще бъде поставена за обсъждане на предстоящата среща между ЕС и Русия на 17 и 18 май в Самара. Системата ще използва 130-те делегации на ЕС в света, правителствата на страните членки, както и центъра за управление на външни кризи на ЕС.

Прекъсвания на доставките имаше първо през 2006 г., когато Русия преустанови подаването на газ, за да извива ръцете на Украйна за по-високи цени. Тогава бяха засегнати Германия, Словакия, Полша, Унгария и Чехия. В началото на тази година заради спор между Русия и Беларус спря подаването на нефт към Западна и Централна Европа.

Скандалите предизвикаха и дебат в рамките на ЕС за разнообразяване на енергийните източници. В ЕС се говори за разширяване на ролята на слънчевата и вятърната енергия, както и биогоривата. Идеята е едновременно да се намали зависимостта от Москва и да се спомогне за борбата за промените в климата.

С 25% от доставките Русия е най-важният външен енергиен източник за ЕС. Според Брюксел, очакванията са до 2030 г. зависимостта на съюза да се увеличи до 70 процента.

Споделяне

Още от Европа

За коя политическа сила ще гласувате на изборите?