ЕС създава система за ранно предупреждение при енергийни кризи

В отговор на внезапното прекъсване на енергийни доставки от Русия през последните две години, ЕС планира създаването на система за ранно предупреждение за потенциални прекъсвания на доставките на газ и нефт.

Брюксел анонсира своите намерения да създаде мрежа от кореспонденти, отговарящи за енергийната сигурност. Те ще имат задача да правят мониторинг, да събират и обменят информация относно възможни енергийни кризи.

“Това ще бъде важна част от усилията на съюза за създаването на дългосрочна енергийна политика на блока”, заяви еврокомисарят по външните отношения Бенита Фереро-Валднер.

Мрежата ще бъде поставена за обсъждане на предстоящата среща между ЕС и Русия на 17 и 18 май в Самара. Системата ще използва 130-те делегации на ЕС в света, правителствата на страните членки, както и центъра за управление на външни кризи на ЕС.

Прекъсвания на доставките имаше първо през 2006 г., когато Русия преустанови подаването на газ, за да извива ръцете на Украйна за по-високи цени. Тогава бяха засегнати Германия, Словакия, Полша, Унгария и Чехия. В началото на тази година заради спор между Русия и Беларус спря подаването на нефт към Западна и Централна Европа.

Скандалите предизвикаха и дебат в рамките на ЕС за разнообразяване на енергийните източници. В ЕС се говори за разширяване на ролята на слънчевата и вятърната енергия, както и биогоривата. Идеята е едновременно да се намали зависимостта от Москва и да се спомогне за борбата за промените в климата.

С 25% от доставките Русия е най-важният външен енергиен източник за ЕС. Според Брюксел, очакванията са до 2030 г. зависимостта на съюза да се увеличи до 70 процента.

Споделяне

Още от Европа