ЕС се събира за Ирак в понеделник

Гърция, която в момента оглавява Европейския съюз, потвърди днес, че следващия понеделник в Брюксел ще има извънредна среща на ръководителите на страните от съюза, посветена на Ирак, предаде Ройтерс.

Предложението за срещата бе отправено вчера от гръцкото председателство към партньорите от 15-членния съюз. Всички страни-членки вече потвърдиха участието си, съобщи пред репортери говорителят на правителството в Атина Христос Протопапас.

Той окачестви бъдещата среща като "много трудна" и уточни, че "след дълги дискусии" лидерите на другите 14 страни от съюза са се съгласили да има среща за Ирак, предаде АП.

Гръцкото председателство на Евросъюза посочи, че ако на срещата в понеделник ЕС не успее да изготви обща позиция по въпроса за Ирак, ЕС ще изпадне в дълбока криза, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

По думите на Протопапас със свикването на тази среща на високо равнище Гърция не търси конфронтация със САЩ, а иска да убеди международната общност да търси мирно решаване на иракската криза.

Извънредният форум в Брюксел ще започне на 17 февруари следобед, като ще включва и вечеря. Срещата на върха ще бъде предшествана от заседание на външните министри на ЕС, съобщиха дипломати.

Освен настоящите членове на ЕС на срещата в Брюксел са поканени 10-те кандидати, които получиха покана за членство в Копенхаген, както и "асоциираните" България Румъния и Турция, предаде АФП.

Срещите със страните-кандидати ще бъдат паралелни на срещите на 15-те, уточниха от гръцкото председателство.

Десетте страни, които бяха поканени на срещата на върха в Копенхаген да се присъединят към ЕС, са Кипър, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия, Словения и Чехия.

Споделяне

Още от Свят