ЕС ще налее милиони във фабрики за електрически батерии

Шведската "Нордволт" обедини сили с БМВ и "Юмикор" за производство на батерии за електромобили

Шведската компания "Нордволт" е засега с най-напреднал проект за производство на електрически батерии в Европа.

Европейският съюз планира да разреши държавна помощ за проучвания, свързани с електрически батерии и да предложи милиони евро съфинансиране за компании, които могат да построят гигантски фабрики, подобни на фабриката на "Тесло" (Tesla) в Невада, съобщи "Файненшъл таймс".

Към момента в ЕС има притеснения, че европейската автоиндустрия, в която са заети 13 милиона души, може да изостане в надпреварата за производство на електромобили заради зависимостта им от внос на батерии от Азия.

Ние сме наясно, че бъдещето е електрическо и ние просто трябва да постигнем тези технологии (за производство на батерии), каза Марош Шефчович, зам.-председател на Европейската комисия. "Не може да развивате нови модели или висококачествени автомобили, ако не усвоите уменията, иновациите и научните изследвания, свързани с батериите", допълни той.

ЕС притежава едва 4% от световния капацитет в производството на батерии, докато Азия държи 80%, а САЩ – 15%.

Според Шефчович в ЕС има четири групи, които планират да изградят свои гигафабрики.

Страните членки на ЕС ще могат да финансират 100 процента от изследванията при изискване това да са трансгранични проекти. Фондът "Хоризонт 2020" притежава 200 млн. евро, които са на разположение за проекти, свързани с електрически батерии и още 800 млн. евро по линия на регионалните фондове, докато Европейският фонд за стратегически инвестиции чрез Европейската инвестиционна банка също може да съфинансира подобни инициативи.

Междувременно компанията "Нордволт" (Northvolt), която строи в Швеция най-голямата в Европа фабрика за батерии, обедини сили с германския производител на луксозни автомобили BMW и белгийската компания "Юмикор" (Umicore) за съвместна разработка на процес за рециклиране на батерии.

В съобщението се посочва, че БМВ (BMW) ще участва с финансова инвестиция, чийто размер обаче не е посочен.

Шведската стартъп компания планира да изгради до 2023 г. фабрика за производство батерии с капацитет 32 гигват/часа (Gwh).

Партньорството предполага, че BMW ще доставя батерии от Northvolt, което дава увереност на инвеститорите при финансирането на проекта, който се очаква да увеличи дълговия и собствения капитал през следващата година, отбелязва Ройтерс.

През февруари т.г. ЕИБ одобри 52.5 млн. евро финансиране за "Нордволт", чиято пилотна фабрика е най-напредналият европейски проект за скъсване на зависимостта от внос на батерии. Изпълнителният директор на компанията Питър Карлсон е работил за Tesla.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?