ЕС ужасен от румънския план за масово натурализиране на молдовци

ЕС ужасен от румънския план за масово натурализиране на молдовци

Европейските институции са ужасени от намерението на Румъния да даде гражданство на над 1 милион молдовци – проект, който може да застраши присъствието на страната в ЕС, пише EUobserver.

Ако планът бъде осъществен и Молдова отвърне с обявяване на двойното гражданство за нелегално, Румъния може да анексира ефективно една четвърт от населението на своята северна съседка. Това е опасен сценарий от гледна точка на регионалната стабилност, твърдят европейски представители.

Според тях обаче подобен план едва ли някога ще се реализира, а по-скоро става дума за пропагандни фойерверки преди изборите за президент.

"Това е само предложение, израз на воля. Не съм сигурен дали не е само политическа декларация", заявява пред Euobserver Кристина Галах, говорител на еврокомисаря по външните отношения.

Чешкото председателство на ЕС обаче публично порица Букурещ след среща на чешкия външен министър Александър Вондра и румънския му колега Кристиан Диаконеску.

"Казах на моя румънски колега за нашите сериозни притеснения от евентуални рискове, които могат да възникнат при приемане на опростени процедури за румънско гражданство", каза Вондра.

Преди два дни в румънския парламент бе внесен закон, който разширява правото на натурализация за молдовски граждани, чиито баби и дядовци, но и прабаби и прадядовци са били румънци. Досега тази процедура се прилага само спрямо молдовци с румънски баби и дядовци.

Проектозаконът предвижда също така процедурата за натурализация да се намали от 6 на 5 месеца и да отпадне изпитът по румънски език.

Законопроектът е в отговор на решението на Молдова да въведе визови изисквания за румънските граждани, след като Кишинев обвини Румъния, че се опитва да организира преврат след изборите в Молдова миналата седмица.

Според европейското право, Румъния е свободна да предоставя гражданство на когото пожелае.

Всички европейски страни натурализират общо над 730 000 граждани годишно. Това се равнява на едно мини-разширяване на ЕС всяка година, надхвърлящо като количество на добавените граждани числеността на населението на най-малките страни членки Малта и Люксембург.

През 2006 г. - последната година, за която има налични данни – Великобритания и Франция поотделно са дали гражданство на по 150 00 души, а Германия – на 125 000. Но подобна масова натурализация по румънско-молдовски модел би била безпрецедентна.

Испански гамбит

През 2005 г. Испания легализира 600 000 нередовни имигранти. Тя не им предостави европейско гражданство, но им предостави право на постоянно пребиваване и право на работа, с което си навлече гнева на Брюксел, че стъпката не е съгласувана с европейските институции.

Полша повдигна въпроса за гражданство на над 1 млн. етнически поляци, останали след Втората световна война и сталинските преселвания в Украйна, Беларус, Русия и Казахстан.

Варшава обаче бе заплашена от усложнения за влизане в Шенгенското пространство. Според последното решение от 2007 г. правото на етнически поляци да кандидатстват за "Полска карта" се ограничи до правото на възстановяване на разходите за виза, достъп до здравеопазване и евтина карта за градския транспорт.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?