ЕС връчи демарш на Либия за СПИН-делото

Посланиците на Холандия и Великобритания в Либия са връчили официален демарш от името на ЕС на правителството в Триполи във връзка с делото срещу шестимата български медици в Бенгази. Това съобщи българският посланик в Либия Здравко Велев, цитиран от БТА.

В документа се казва, че като отчита характера на обвиненията срещу българските граждани и липсата на доказателства по тях, препоръчва за "далеч по-подходящо" оттеглянето на обвиненията и освобождаването на медиците.

В демарша се коментира, че воденето на делото се бави, като либийските власти се призовават към най-бързо и справедливо приключване на случая.

Демаршът е връчен в събота, 10 януари. На днешна среща с посланиците на страните от ЕС, Румъния и Турция в Триполи, Здравко Велев е получил уверение за съдействие по отношение на процеса, както и че ще продължи присъствието на дипломатически представители на ЕС на съдебните заседания като наблюдатели.

Почти едновременно с връчването на демарша, за първи път представител на либийската държава се ангажира пред Европейския съюз със срок за приключване на процеса.

След среща с френския външен министър Доминик дьо Вилпен в Париж, либийският дипломат №1 Абдел Рахман Мохамед Шалкам заявил, че делото срещу българските медици в Либия ще приключи до края на януари или най-късно в началото на февруари. По думите на Шалкам, цитирани от българското външно министерство, делото срещу българите ще приключи скоро с издаване на присъди.

Пред Дарик радио говорителят на българското Външно министерство коментира, че демаршът е още едно доказателство за вниманието, което ЕС отделя на процеса срещу българските медици. "За нас това е една важна подкрепа", каза Любомир Тодоров. Той допълни, че това е още едно доказателство за вниманието, с което международната общност следи процеса и българската страна очаква, че делото в Бенгази ще отговаря на международните критерии за прозрачност и ефективно установяване на истината, преди да бъде произнесено съдебното решение.

Външният министър Соломон Паси бе по-сдържан, отказвайки да говори конкретно за демарша с обяснението, че не искал да създава превратна представа у либийската страна.

Той определи връчването на демарша като нормално действие от страна на ЕС и заяви, че документът е изцяло в подкрепа на развитието на съдебното дело. "Смятам, че ЕС много добре знае как трябва да действа и нямам притеснения, че може да направи стъпка, която да навреди на съдебното дело", коментира Паси притесненията дали демаршът няма да доведе до негативна реакция на Триполи.

Според външният министър, стъпката на ЕС е проява на истинска съюзническа солидарност с България.

Също днес бяха разпространени подробности за доклада на петимата либийски лекари по СПИН-епидемията в детската болница в Бенгази, определени от либийския съд. Този доклад, изготвен само за две седмици, е негативен за нашите медици. При оспорването му от българската защита на последното заседание, съдът разреши адвокатите на нашите медици да предоставят нови експертизи.

Според доклада на либийските лекари, те не са изследвали повторно петте банки кръвна плазма - веществени доказателства срещу българските медици, както съдът в Бенгази поиска от тях. Експертите посочват, че това е невъзможно, тъй като банките не са били съхранявани в подходящи условия.

"Разпространението на инфекцията сред такъв брой деца е странен инцидент, труден за обяснение от медицинска гледна точка, както и с обстоятелството на многократно използване или липса на консумативи", пишат в заключенията си либийските експерти.

Те обаче са категорични, че твърденията на чуждестранни изследователи за вътреболнична инфекция не са подкрепени с доказателства от гледна точка на епидемиологията и науката. Според тях процентът на смъртност при заразените /над 10 на сто/ не отговаря на тезата за вътреболничен произход в разпространението на заразата или липса на предпазливост. До края на 2003 г. са починали 43 от заразените със СПИН 426 деца от болницата в Бенгази.

Според заключенията на експертите, доказателствата по делото не съдържат данни за заразен с ХИВ пациент в болница "Ал Фатах" през 1997 г. Първият регистриран случай e в периода между май и август 1998 г. В заключителната фаза на документа е посочена датата 30 юли 1998 г. като момент на първата регистрация на заразен в здравното заведение. Периодът февруари 1998 - февруари 1999 г. е посочен като основен за възникването и разпространението на епидемията в болницата.

В експертизата е записано още, че вирусът на епидемията е от един-единствен щам, появил се за първи път в Либия точно в този период. Либийските експерти коментират, че посоченото в доклада на професорите Монтание и Колици момче, заразено със СПИН преди да постъпи в болницата преди фиксирания по-горе период, е било преносител на друг вид на ХИВ.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?