ЕС задейства официално процеса за санкции на четирима руски представители по случая Навални

Алексей Навални

Европейският съюз днес задейства официалния юридически процес за налагане на санкции на четирима руски представители, причастни към неотдавнашното осъждане на затвор на руския опозиционер Алексей Навални, потвърдиха европейски дипломатически източници, цитирани от ДПА.

Предаването на писмените заповеди за новите санкции днес означава, че те могат да бъдат публикувани още утре и тогава да влязат в сила, след като бяха договорени от външните министри на 27-те страни членки на ЕС миналата седмица.

Блокът вече наложи санкции на Русия след предполагаемия опит за отравяне на Навални миналата годината.

Този път сред евентуалните мишени на санкциите може да бъдат руският генерален прокурор Игор Краснов и ръководителят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин. Други възможни мишени са началникът на службата на затворите Александър Калашников и директорът на Националната гвардия Виктор Золотов.

Санкциите вероятно ще включват замразяване на авоари и забрани за пътуване.

С налагането на подобни наказателни мерки ЕС за първи път би използвал нов глобален инструмент за санкции за нарушения на човешките права, откакто този механизъм беше създаден през декември.

Заместник-външният министър на Русия Александър Грушко заяви днес, че наказателните мерки не са изненадващи. "Ще има реакция от наша страна", заяви той в Москва и добави: "ЕС продължава движението си надолу по този нелегитимен път, който не води до никъде". Русия е реагирала също на санкции на ЕС и преди, като е въвеждала забрана за пътуване на високопоставени служители, без да ги назовава поименно, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?