ЕСПЧ осъди Русия за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

ЕСПЧ осъди Русия за неефективно разследване на убийството на Анна Политковская

Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се произнесе в полза на близките на известната разследваща журналистка Анна Политковская, застреляна през 2006 г., и осъди Русия да им изплати 20 000 евро обезщетение.

Основният извод на магистатите е, че държавата "не е успяла да осъществи подходящите мерки при разследването, за да установи поръчителите на убийството", предаде във вторник Франс прес. Решението им обаче не е окончателно и може да се обжалва в 3-месечен срок.

Опозиционната журналистка Анна Политковская, известна с разкритията си за нарушенията на човешките права в Чечения, бе застреляна на 7 октомври 2006 г. на 48-годишна възраст във входа на блока ѝ в Москва.

По делото за покушението бяха осъдени чеченецът Лом-Али Гайтукаев, племенниците му Рустам, Джабраил и Ибрахим Махмудови, бившият милиционер Сергей Хаджикурбанов и бившият служител в московското управление на МВР Дмитрий Павлюченков. По казуса имаше два процеса – през 2008 г. съдебните заседатели се постановиха оправдателни присъди, но впоследствие те бяха отменени от Върховния съд.

Делото пред ЕСПЧ бе заведено от майката, сестрата и децата на Политковская – Раиса Мазепа, Елена Кудимова, Вера Политковская и Иля Политковски.

Според европейските магистрати в случая Русия не е изпълнила задълженията си, свързани с ефективността и продължителността на разследването, по силата на Европейската конвенция за правата на човека от 1950 г. Решението на ЕСПЧ, че е налице нарушение на член 2 от Конвенцията "За правото на живот" е взето с пет гласа "за" срещу два "против" – на съдии от Русия и Словакия.

Съдът в Страсбург признава, че разследването все пак е довело до видими резултати, тъй като петима мъже са били пряко обвинени за убийството, но допълва, че при убийство от този род не може да се приеме, че делото е било адекватно, щом не са били положени усилия да се установи поръчителят.

Въпреки че руските власти са обвинили и осъдили група заподозрени, непосредствено свързани с поръчковото убийство, те не са предприели нужните следствени действия, за да разкрият поръчителя или поръчителите. Те са насочили разследването си към руски бизнесмен, живеещ в Лондон, вече починал, но не са уточнили средствата, използвани, за да се върви по тази следа, мотивираст се европейските съдии.

ЕСПЧ смята още, че е трябвало да бъдат проучени и други хипотези, включително изложените от жалбоподателите, които твърдят, че агенти на Федералната служба за сигурност или администрацията на Чеченската република са замесени. Близките на Политковская напомнят, че разследващата журналистка е проучвала твърдения за нарушения на човешките права в Чечения и многократно е критикувала политиката на руския президент Владимир Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят