ЕТА обявява безсрочно примирие

ЕТА обявява безсрочно примирие

Баската сепаратистка групировка ЕТА информира в сряда, че възнамерява да обяви безсрочно примирие, съобщи ББС, като се позова на баските медии.

В заявлението на групировката се казва, че сега нейна цел е “началото на нов демократичен процес в Страната на Баските”.

“Според нашето мнение, в края на краищата, гражданите на Страната на Баските ще получат възможност [...] сами да решат въпроса за своето бъдеще,- се казва в документа. – Краят на конфликта може да се сложи веднага”.

Министър-председателят на Испания Хосе Луис Родригес Сапатеро по-рано твърдеше, че преговори между властите и представителите на групировката са възможни само в случай на пълно прекратяване на насилието от страна на ЕТА.

Представители на испанските власти засега не са коментирали в детайли заявлението на сепаратистката групировка, но са уточнили, че “го изучават внимателно”.

САЩ и Европейският съюз смятат групировката ЕТА за терористична организация.

ЕТА и преди е обявявала пълно прекратяване на огъня през 1998 година, след по-малко от 12 месеца от заявлението групировката възобнови заплашителната си кампания.

Последваха серия от арести от страна на испанската и френската полиции, което, според наблюдатели, е нанесло сериозен удар по групировката.

Мнозина в Испания предполагат, че реакцията на испанското население на взривовете в Мадрид през март 2004 година, предизвикан от мюсюлмански екстремисти, е поставила точка на политиката на насилие, провеждана от ЕТА.

Според испанските вестници, в последно време в Испания са се носели слухове, че ЕТА смята да обяви примирие.

От атентатите на баската сепаратистка групировка, която функционира от началото на 60-те години на миналия век, са загинали около 850 души.

ЕТА се бори за създаване на независима баска държава в северна Испания и югозападна Франция.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?