ЕТА заплаши с удари срещу туристите в Испания

Въоръжената сепаратистка групировка ЕТА обяви днес, че възнамерява да нанесе удари срещу испанските икономически и туристически интереси и предупреди чуждите туристи да не посещават страната, предаде Ройтерс.

"През 2003 г. ЕТА отново ще удари по испанската туристическа индустрия и не може да гарантира на тези, които влизат в зоната на войната, че няма да пострадат", гласи комюнике на групировката, публикувано днес в баския сепаратистки вестник Гара.

В изявлението ЕТА поема отговорността за осем нападения между 14 юни и 22 юли, включително за двете бомби, избухнали в хотели в популярните курорти Бенидорм и Аликанте, които раниха 13 души.

Сепаратистката организация припомня, че миналата година е изпратила писмо до чуждите туроператори, журналисти и посолства с предупреждение, че ще вземе под прицел курорти и туристически интереси в Испания.

ЕТА е включена в списъка на терористичните организации на САЩ и ЕС. От 1968 г. тя е отговорна за смъртта на над 840 души, убити в кървавата кампания за независима баска държава в Северна Испания и Югозападна Франция, припомня БТА.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: