За да се намали двойно разхищението на годни продукти в Европа

Етикетите на храните ще имат и дата "да се продава до"

Годишно в ЕС се изхвърлят 89 млн. т храни

Етикетите на храните ще имат и дата "да се продава до"

С нови изисквания за етикетиране и пакетиране на продуктите и с кампания за намаляване на разхищението на годна храна Европейският съюз ще намалява дойно до 2025 г. количествата изхвърляна храна от европейците, реши Европарламентът в четвъртък. Той прие резолюция, призоваваща за и за подобряване на достъпа до храна за нуждаещите се граждани на ЕС

Годишно в Европа се изхвърлят 89 млн. т здравословна и годна храна или средно по 179 кг на човек като тенденцията е количествата да нараснат с 40 процента и да достигнат 126 млн. т през 2020 г. На домакинствата се падат 42 процента от разхищаваната храна, но 60 на сто от изхвърлянето на количествата могат да бъдат избегнати с планиране на пазаруването. Производителите хабят 39 на сто от храните, фирмите за кетъринг услуги изхвърлят след партита 14 процента от годната храна, а търговците на дребно пропиляват 5 процента.

 

Тъй като храната се разхищава във всички фази, евродепутатите призоваха за цялостна координирана стратегия, комбинираща мерки на национално и европейско ниво, целящи подобряването на ефикасността на веригите за доставки и консумация, сектор по сектор.

 

"Разхищаването на храна се е превърнало в сериозна тенденция в ЕС, но не е получило заслуженото си внимание досега. Този доклад представлява качествен скок напред, като сега топката е в полето на Комисията. Очакваме убедителна стратегия, която да насочи всичките 27 държави-членки към систематични усилия за справяне с проблема", заяви по време на дебата преди гласуването докладчикът Салваторе Корона от Италия.

 

Подходящо етикетиране и пакетиране

 

В момента търговците често предлагат за продан продукти точно преди изтичането на годността им и така се увеличава възможността за разхищаването. Затова върху етикетите на храните ще има и дата, до която съответната  стока може да бъде предлагана за продажба в търговските обекти.

 

Според документа обаче Комисията и държавите членки първо трябва да обърнат внимание на информираността на гражданите относно разликите в използваните в момента означения, като "най-добро преди", по отношение на качествата на храната, и "да се консумира преди", по отношение на нейната безопасност.

 

За да могат потребителите да купуват количествата, които са им необходими, храните трябва да се предлагат в различни размери опаковки, които да бъдат така направени, че да защитават храната най-добре. Храни с близки до изтичане срокове на годност и повредени хранителни продукти трябва да бъдат предлагани на намалени цени, за да бъдат достъпни за нуждаещите се хора, пише в резолюцията.

 

Разяснения за съхранение и приготвяне на храната

 

За да се намали в значителна степен разхищаването до 2025 г., трябва да бъдат проведени осведомителни кампании, предвижда резолюцията. Държавите членки трябва да предвидят учебни курсове, в които да бъдат разяснявани теми, свързани със съхранението, приготвянето и изхвърлянето на храни, както и да служат за обмяна на най-добри практики. За популяризиране на идеята за устойчивото използване на храните, депутатите призоваха 2014 г. да бъде обявена за "Европейска година срещу разхищаването на храна"

 

Предимство за фирми от хранителни банки в обществените поръчки

 

Според Европарламента правилата за обществени поръчки трябва да бъдат изменени, така че да позволяват, където е възможно, договорите да бъдат сключвани с компании, които използват местни продукти и раздават остатъците от храната на бедни хора или хранителни банки безплатно, вместо да ги изхвърлят.

 

Необходимо е и преосмисляне на мерките на ниво ЕС, свързани с разпределянето на храни на граждани в неравностойно положение, както и програмите, насочени към насърчаване на консумацията на мляко и плодове в училищата с оглед предотвратяване на разхищаването на храни, добавя резолюцията.

 

Депутатите приветстваха практиките на отделни държави членки да се събират непродадени храни, които да се предлагат на нуждаещи се граждани и призоваха търговците на дребно да се включат в подобни програми.

Още от Европа

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: