Етническите партии не са добро нещо на Балканите, предупреди посланикът на САЩ

"На Балканите етническите партии не са добро нещо. Българските граждани от турски произход трябва да имат свободен и личен избор и да подкрепят лидер, защитаващ различни интереси, те не трябва да бъдат обвързан само с една партия и с един човек", заяви в Кърджали посланикът на САЩ у нас Джеймс Пардю.

С тези думи американският посланик аргументира вече изразената си позиция, че големият турски етнос в България се нуждае повече от един лидер, визирайки Ахмед Доган и неговата партия ДПС.

В свой анализ неотдавна Ройтерс предупреди, че ДПС може да попречи за евроинтеграцията на България.

В САЩ има закон за конфискация на незаконно придобито имущество, при това използван доста ефективно. Сега у вас също се дискутира около приемането на подобен закон и той има нашата силна подкрепа, стига да е написан внимателно, за да не се възползват някои хора от него, каза Пардю по повод проекта на вътрешния министър Георги Петканов за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност.

Извършените атентати на 11 март в Мадрид са атака над човечеството и голяма заплаха срещу цивилизацията, заяви посланик Пардю, цитиран от БТА.

От родопския град тази сутрин той се е свързал с испанския посланик и е изразил съболезнованията на американското правителство за дадените стотици жертви. Този вид атаки са непредвидими, но след случилото се, е нужен силен и решителен отговор срещу извършителите, каза американският дипломат.

На разговор с кмета на община Кърджали Хасан Азис американският дипломат е бил запознат с големите инфраструктурни проекти и преди всичко с изграждането на втория етап от пътя през прохода "Маказа", който е елемент от трансграничен коридор номер 9. Джеймс Пардю е оценил като много рационална идеята на Хасан Азис за създаването на обединение на кметове на общини, попадащи по трасето на пътя. С изграждането му за Кърджали се очертава много добро бъдеще, тъй като икономическата полза за региона ще е огромна, констатира посланикът.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?