ЕЦБ наля в европейските банки рекордните половин трилион евро

Европейската централна банка (ЕЦБ) даде на 800 от най-големите финансови институции на региона 529.5 млрд. евро (712 млрд. долара) с 1 процент годишна лихва, съобщи агенция "Блумбърг".

Кредите са дадени на банките за три години. По този начин ЕЦБ счупи собствения си рекорд от декември 2011 г. Тогава централната банка наля в банките 489.2 млрд. евро.

На фона на новината за кредите на ЕЦБ европейските пазари регистрираха ръст. За няколко часа борсова търговия германският индекс DAX нарасна с 0.53 процента, френският CAC 40 – с 0.57 процента, британският FTSE 100 – с 0.02 процента.

През декември кредити от ЕЦБ получиха 500 банки. В началото на февруари "Файненшъл Таймс" написа, като се позова на банкови източници, че най-големите финансови институции ще поискат то регулатора да удвои или утрои отделените преференциални кредити Банкерите са съобщили на изданието, че обемът на финансовата помощ от ЕЦБ може да нарасне до един трилион евро.

През януари президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че не е сигурен в ползата от раздаването на заеми за реалната икономика. Но по думите му друг изход за регулатора нямало.

Споделяне

Още от Бизнес