Евгени Милев - Гейзо напуска ареста

Евгени Милев – Гейзо си тръгва от ареста срещу гаранция от 2 000 лева. Това реши в петък Районният съд в Сливница. По същото време излезе и решението на Върховния касационен съд (ВКС) по делото срещу него и брат му Емил Милев – Кроки. Върховните магистрати връщат процеса за ново разглеждане заради процесуални нарушения. Двамата са подсъдими за магистрални грабежи.

Евгени Милев е в ареста от декември миналата година заради фалшиви паспорти, с които напуснал страната. Преди това той и брат му бяха обявени за издирване заради обира на турски гражданин на магистралата. Тогава при престрелка полицията уби Димитър Митров – Богоровеца, който бил част от бандата за грабежи. МВР твърдо обяви, че другите двама извършители са братята Кроки и Гейзо, които избягали в преспите покрай магистралата.

Няколко дни по-късно обаче Гейзо се обади на половината медии и каза, че е в Германия и че от Интернет е разбрал, че го търсят. След това вътрешният министър Цветанов обяви, че той е напуснал страната с фиктивно име с помощна на граничен полицай, който дори бе арестуван.

В крайна сметка Гейзо се качи на автобуса от Германия и се върна в България, за да бъде арестуван още на границата. Някъде между тези събития Кроки, който още е в неизвестност, обяви чрез адвокати, че ще се предаде, ако пуснат брат му.

Така след почти три месеца в килията Районният съд в Сливница освободи Гейзо от ареста срещу 2 000 лева. Малка подробност е, че обвинения за грабежа не са му повдигнати. Според съда в Сливница по делото за фалшивите печати няма никакви нови доказателства повече от месец и оставането на Милев в ареста е ненужно.

Преди това Гейзо обяви, че съдът е предубеден и поиска отвода му. Той каза, че е пуснал две жалби във Висшия съдебен съвет срещу съдията Георги Иванов. Именно този съдия гледа първата мярка за неотклонение на Милев и сегашната.

"Вие сте поръчков съдия и не мисля, че можете да раздавате правосъдие. Делото се гледа в Сливница, за да се защитят Бойко Борисов и Цветан Цветанов, които се изказаха, че съм извършил много престъпления. Това е нарушение на конституцията. Седя в ареста, за да не говоря, а целта е да ме изтезават", обяви той, преди да чуе, че съдът го пуска от ареста.

В същото време обаче ВКС отмени в петък оправдателните присъди за опит за убийство и грабеж на Гейзо и Кроки и върна делото за ново разглеждане от апелативния съд.

В края на 2008 година двамата "Крокодили" бяха осъдени всеки от тях по 12 години затвор за обир на руснак на третокласен път край София и опит за убийство. Според прокуратурата те са му взели 1500 евро и след това са се опитали да убият притеклия се на помощ полицай.

След това обаче Софийският апелативен съд ги признава за невинни.

Според ВКС предходната инстанция е направила редица неверни изводи по представените доказателства и е подходила фрагментарно към анализа. Един от върховните съдии се подписва с особено мнение.

Споделяне

Още от България