Евгений Дайнов предложи РБ да издигнат Плевнелиев за втори президентски мандат

Евгений Дайнов, снимка: БГНЕС.

Независимо от обстоятелствата Росен Плевнелиев трябва да се бори за втори президентски мандат, заяви политологът Евгений Дайнов, който предложи Реформаторският блок (РБ) да изгине кандидатурата на Плевнелиев.

"Не си представям, че е лоша комбинация те да издигнат Плевнелиев да речем. Това би било добре. Защото и той беше представител на гражданите във властта преди изобщо да има Реформаторски блок. И той удържа човекът, така че да си го издигат и да се тръгва", коментира Дайнов в понеделник пред Дарик радио.

Плевнелиев спечели първия си президентски мандат като кандидат на ГЕРБ, но към момента не е ясно дали партията на премиера Бойко Борисов ще го издигне отново през 2016 г. Преди няколко месеца Борисов се "пошегува", както обясни впоследствие, че ще се "напънат" да издигнат жена за президент, но според запознати не е сигурно дали самият Борисов няма да реши да се кандидатира.

В интервю за Дарик Дайнов прогнозира, че ако кабинетът не извърши необходимите реформи, гражданите отново ще свалят Бойко Борисов от власт, въпреки че към момента управлението изглежда непоклатимо.

Управлението на Бойко Борисов продължава да обслужва тесни икономически кръгове, а интересите на гражданите са загърбени, каза политологът. Според него лидерът ДСБ Радан Кънев успява да се въздържи от изкушенията, които му предлага властта.

"Спомнете си какво каза Радан Кънев, когато още нямаше Реформаторски блок - "гражданите срещу мафията". Ами след като си във властта, бори мафията, избран си за това. И второ, след като те са представителите на разума в това правителство, отговорността им е двойна - ако не успеят да си прокарат реформите, тоест да започнат да изчегъртват мафията от държавата, те ще трябва да излязат от правителството, тоест "разумът" да напусне правителството, което става едно тяло, разплуто, огромно, което с другите себеподобни телеса - разните там тартори измамници, ще се опитат да си управляват мирно и тихо, което няма да им се случи", каза Дайнов.

На въпрос след като сравнява реформаторите с разума в това управление, доколко е възможно той да се побърка особено около местните избори, Дайнов отговори: "Навремето Асен Агов, когато беше крупен седесар, му викаше на това седесерщини. Очаквам всякакви седесарщини, особено по време на местни избори - да се изпокарат, да има сълзи и сополи".

Запитан дали лидерските "игри на тронове" в РБ могат да разклатят управлението, политологът беше каза, че не вижда как може да бъде разклатено управлението на Бойко Борисов, дори реформаторите да напуснат: "Има - виждаме - няколко парламентарни групи, които с огромно желание ще подкрепят едно правителство без Реформаторския блок".

По думите на Дайнов няма нищо лошо протестиращи да влизат във властта. "Трябва прогресивни хора да влизат във властта, а не да остават в лапите на измамниците непрекъснато", каза той.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?