ЕВН иска поскъпване на тока със 7% от 1 юли, ЧЕЗ не казва с колко

ЕВН иска поскъпване на тока със 7% от 1 юли, ЧЕЗ не казва с колко

Електроразпределителните дружества ЕВН и ЧЕЗ ще поискат от регулатора поскъпване на тока от 1 юли.

Австрийската компания, която доставя ток на Югоизточна България, иска увеличаване на цената на електроенергията с близо 7%. Чешкото дружество, което захранва Западна България, засега не посочва конкретен процент, за да не подведе потребителите.

"Енерго- Про", което снабдява с ток Североизточна България, все още не е обявило намеренията си.

АЕЦ "Козлодуй" няма да иска промяна на цените на тока от 1 юли, заяви изпълнителният директор на атомната централа Димитър Ангелов.

ЕВН: Сметката ще се оскъпи средно с 3.45 лв.

Увеличение на цената на електроенергията към крайните клиенти с 6.98% иска ЕВН, за да може да покрива разходите си и да осигурява нормален режим на работа на мрежата, която обслужва.

Това означава, че средно сметката на абонатите би трябвало да поскъпне с 3.45 лв. В момента средната сметка на абонатите е 49.35 лв. с ДДС на месец. Ако регулаторът уважи искането, то тя ще стане 52.80 лв. на месец, сочат разчетите на ЕВН.

ЕВН залага на промяна на дневната тарифа с 6.62% от сегашните 0.17152 лв. на киловатчас без ДДС на 0.18288 лв. на киловатчас без ДДС и промяна на нощната тарифа с 8.90% от сегашните 0.09739 лв. на киловатчас без ДДС на 0.10606 лв. на киловатчас без ДДС.

При съществуващите параметри за технологични разходи, норма на възвращаемост, амортизации, признати разходи на дружеството, ЕВН има нужда от 275 млн. лв. приходи, за да може да доставя близо 8 тераватчаса енергия до клиентите, каза Гочо Чемширов, член на управителния съвет на "ЕВН България Електроразпределение".

През тази година около една четвърт от бизнес клиентите на ЕВН, присъединени на ниско напрежение, се очаква да излязат на свободния пазар, каза Илина Стефанова, ръководител отдел "Енергийна политика и околна среда" в ЕВН. По думите на Чемширов тенденцията е бизнесът да иска да е на свободния пазар, за да не покрива със своята цена на регулирания пазар по-ниската цена за битовите потребители.

От всички клиенти на ЕВН битовите са около 58-60%, а останалите са бизнес клиенти. Намаляването с 10-12% на клиентите на регулирания пазар в следващите месеци, ще доведе до допълнително оскъпяване на тока за битовите абонати, защото в момента той се субсидира от бизнес клиентите, посочи Чемширов. Според него това ще наложи регулаторът да намали цената, по която НЕК продава електроенергия за краен снабдител.

Годишно за обновяване на мрежата на ЕВН са необходими 141 млн. лв. В изчисленията си за цената на електроенергията ЕВН включва и разходи за балансиране в размер на 4.75 лв. на мегаватчас и 45 млн. лв. възвръщаемост на инвестициите. Нормата на възвръщаемост, определена от регулатора, сега е 7%.

ЧЕЗ също иска поскъпване на тока

Електроразпределителното дружество ЧЕЗ ще подаде ценово заявление до регулатора за цена на електроенергията от 1 юли, като ще иска покриване на присъщите за изпълняване на дейността си разходи и направените през 2013 и 2014 г. инвестиции, се казва в съобщение на ЧЕЗ. Компанията, която доставя ток в Западна България, не казва с какъв процент иска електроенергията да поскъпне, за да не подведе потребителите.

ЧЕЗ ще поиска и актуализиране на балансовата стойност на активите си, които възлизат на 657.5 млн. лв. според годишния финансов отчет на дружеството за 2014 г.

Дружеството ще иска и признаване на извършените инвестиционни разходи за двете последни години, които възлизат на 159 млн. лева.

ЧЕЗ настоява и за корекция на признатия технологичен разход до реалното му ниво. Дружеството ще заяви и три процента надценка върху разходите за покупка на електрическа енергия, е посочено в съобщението.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?