Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев с оставка от държавните енергийни бордове

Владимир Уручев, сн. БГНЕС

Евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев е подал оставката си и ще бъде изведен от бордовете на държавните енергийни дружества, в които в момента участва, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев в петък по време на заседанието на обществения съвет към ведомството. Той съобщи това, след като гражданската квота в съвета поиска отстраняването на Уручев.

 

Представителят на Европарламента бе включен в съвета на директорите на АЕЦ “Козлодей“ след назначението на Владимир Николов за изпълнителен директор. До преди това Николов престоя два месеца като зам.-министър по енергетиката, а преди това бе депутат на ГЕРБ без никакъв опит в енергетиката. Тогава обаче бе обяснено, че това не е проблем, тъй като в управата на ядрената централа влиза Уручев, който е работил там преди да се отдаде на политическа кариера.

 

Член на съвета на директорите на АЕЦ “Козлодуй“ продължава да е и 28-годишната Марина Армутлиева, която беше началник на политическия кабинет на предшественика на Василев – Делян Добрев, и притежава магистратура по екология и опазване на околната среда.

 

Уручев все още фигурира и в председателския съвет на Държавното предприятие “Радиоактивни отпадъци“.

 

На поредното заседание на обществения съвет по енергетика представителите на гражданската квота отново настояха от него да се оттегли зам.-министърът по енергетиката Божан Стоянов заради изваденото му картонче като сътрудник на бившата Държавна сигурност. Те изразиха безпокойство от това, че Стоянов бе назначен в началото на седмицата в директорския борд на “Българския енергиен холдинг“.

 

Заместник-министърът обясни пред съвета, че е подал жалба до Върховния административен съд и очаква нещата да бъдат изяснени, защото комисията по досиетата е подала два пъти различна информация. Миналият път вие казахте, че до доказване на противното всеки се счита за невинен и затова приехте моето оставане в съвета, обърна се той към представителите на гражданската квота.

 

Въпреки това гражданите в съвета настояха да се гласува напускането на Стоянов на заседанието, но не събраха достатъчно подкрепа при гласуването и заседанието продължи в негово присъствие.

 

Министър Василев информира присъстващите, че на сайта на ведомството постоянно се качват договори на държавните енергийни дружества, но има и такива, за които няма разрешение за публикуването им.

Споделяне

Още от България