Евродепутатите искат преговорите с Турция да бъдат прекратени

Анкара: Този подход не е от полза за никой

Сн. ЕПА/БГНЕС
Евродепутатите поискаха незабавно да се спрат преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционната реформа, която даде пълната власт на президента Реджеп Ердоган, не бъде променена. 
 
В одобрената в четвъртък резолюция Европейският парламент настоява за спиране на предприсъединителните фондове за Турция, които да бъдат пренасочени в помощ на гражданското общество и сирийските бежанци.
 
Евродепутатите изразиха загриженост за влошаването на положението в Турция в областта на правовата държава, правата на човека, свободата на медиите и борбата с корупцията. 
 
Те остро осъдиха заявената от президента на Турция многократна подкрепа за въвеждане на смъртното наказание. Това би поставило под въпрос членството на Турция в Съвета на Европа и би довело до незабавно прекратяване на преговорите за присъединяване към ЕС, се посочва в резолюцията.
 
Текстът бе единодушно приет от водещите политически групи. 
 
Докладчикът по резолюцията, холандската социалистка Кати Пири, определи като авторитарен стилът на управление в Турция.
 
"Ние не пледираме за пълно спиране на диалога и сътрудничеството с Анкара. Но искаме от Комисията и европейските лидери просто да се застъпят за нашите ценности. Като си затваряме очите, сериозно уронваме собствения си авторитет", каза Пири, цитирана от БНР.
 
Само от компетенцията на европейските външни министри зависи дали преговорният процес с една страна-кандидатка за членство да бъде замразен.
 
Досега правителствата не могат да се разберат по въпроса и единствената поставяна "червена линия" пред Ердоган е връщането на смъртното наказание.
 
"Вярвам, че най-добрият начин да подсилим турската демокрация е като останем ангажирани със страната и оставим каналите за връзка отворени", каза комисарят по разширяването Йоханес Хан.
 
По-рано в четвъртък турският министър за Европейския съюз Йомер Челик обяви, че Анкара отхвърля всякакви предложения за прекратяване на преговорите за членство в замяна на силно сътрудничество в други области.
 
Според Челик е неправилно европейските депутати да призовават за спиране на преговорите за членство, като добави, че подобни подходи не са от полза за никого.
Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?