Евродепутатите може да гласуват новата ЕК тази седмица

Европейският парламент се очаква да гласува в сряда състава на новата Европейска комисия. Това се посочва в програмата за започващата днес сесия на ЕП в Страсбург, съобщи БТА.

Тази вечер евродепутатите ще изпитат Виолета Булц, предложена от Словения за еврокомисар на мястото на отхвърлената на изпитите Аленка Братушек. Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи Булц да отговаря за транспорта.

Евродепутатите ще изпитат довечера и словака Марош Шефчович, който бе посочен от Юнкер за зам.-председседател на комисията с ресор енергетика. Шефчович вече бе подложен на изпит като кандидат за еврокомисар по транспорта, но сега ще бъде препитан за втори път заради промяната в определените му отговорности.

Предвижда се оценките от изпитите на Булц и Шефчович да бъдат съобщени утре. Ако двамата се представят успешно, в сряда евродепутатите ще гласуват целия състав на новата комисия. Ако те утвърдят състава, комисията ще влезе в длъжност от 1 ноември с мандат от пет години. В сряда сутринта Юнкер ще представи новите комисари и ще обсъди с ЕП приоритетите от програмата на новата ЕК.

Утре ЕП ще обсъди мандата на ЕК с председател Жозе Барозу. ЕП избра Барозу за председател за втори път на 16 септември 2009 г. с 382 гласа "за", 219 "против" и 117 въздържали се. На 9 февруари 2010 г. бе одобрен съставът на настоящата ЕК с 488 гласа "за", 137 "против" и 72 въздържали се.

Програмата на евродепутатите за утре предвижда те да обсъдят програмата на предстоящия в края на седмицата Европейски съвет. Основни теми на заседанието на държавните и правителствените ръководители на ЕС ще бъдат енергетиката и климатичните промени от гледна точка на енергийната сигурност.

Дневният ред на ЕП предвижда в сряда да бъдат обсъдени въпросите, свързани с терористичната групировка "Ислямска държава", включително по отношение на джихадистите с европейски документи за самоличност. Евродепутатите ще обсъдят също положението в Хонконг, митата върху стоки с произход от Украйна, както и положението с демокрацията, правовата държава и основните права в Унгария (вторник) и в Русия (в четвъртък).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят