Еврокомисията настоява за рязко увеличение на разходите на общността

Европейската комисия (ЕК) е предложила в сряда значително увеличение на разходите на общността за периода 2007-2013 г., предаде АП. Целта е да се създават още работни места, да се насърчи икономическият растеж и да се финансират програми за засилване на сигурността на ЕС.

ЕК е изпратила на правителствата на страните от ЕС доклад, в който представя предложението си за европейските финанси, поясни АП.

Основната цел е да бъдат пренасочени плащания чрез ограничаване на селскостопанските субсидии и чрез повишаване на разходите в области, които ще помогнат за увеличаването на работните места, за засилването на икономическия растеж и на сигурността.

Според ЕК, ако вноската в бюджета на ЕС е 1% от брутния национален доход (БНД), ще трябва да бъдат спрени много важни инфраструктурни проекти, както и задачи от изследователската дейност и от сигурността, мотивира исканията си за завишен бюджет ЕК. Такава вноска искат страните, които са нетни вносители в европейския бюджет като Австрия, Великобритания, Франция, Германия, Холандия и Швеция.

ЕК предлага разходите да достигнат 1,14% от БНД в периода 2007-2013 г. или до 930 млрд. евро (1196 млрд. долара).

Ако вноската в бюджета остана 1% от БНД, това означава, че сумата, с която ще разполага ЕС за общи нужди, ще бъде 815 млрд. евро.

Според ЕК са необходими допълнителни средства, за да се осигури подходящо финансово обезпечение на разширяването на ЕС през май миналата година. ЕК отчита и очакваното през 2007 г. присъединяване към ЕС на България и Румъния.

Ако вноската остане 1%, разходите за научни изследвания в периода 2007-2013 г. ще бъдат с 32 млрд. евро по-малко в сравнение с предвидените от ЕК 70 млрд. евро, показват разчети на ЕК, получени в Ройтерс.

При вноска от 1% важни транспортни проекти ще бъдат лишени от 14 млрд. евро, а програмите, които насърчават обмена на студенти, обмяната на опит между компании и т.н. ще бъдат изправени пред колапс заради недостиг от около 7 млрд. евро.

По-голямата част от следващия бюджет на ЕС ще отиде за селскостопански субсидии и за регионални помощи – съответно около 400 млрд. евро и 336 млрд. евро според предложението на ЕК за разходите за 2007-2013 г.

Предложението на ЕК за следващия бюджет предвижда за борба с нелегалната имиграция да бъдат изразходвани 5,8 млрд. евро. Сумата е 60% от предвидените за сигурност 9,5 млрд. евро. 

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?