Европа: Атина трябва да направи повече, за да заслужи доверие

Лидерите от еврозоната поискаха до сряда да са факт редица законови поправки, за да започнат преговори по нов спасителен план за 82-86 млрд. eвро

Ципрас разговаря с колегите си в Брюксел

Лидерите на страните членки на еврозоната заявиха на приближаващата се към банкрута Гърция, че трябва да извърши ключови реформи още тази седмица, за да възстанови доверието, преди да започне нов кръг от преговори на поредната спасителна помощ, която да остави държавата в общия валутен съюз.

Това стана на извънредна среща в неделя,  предшествана от заседание на финансовите министри на еврозонатата, на което те изготвиха нов план за оказване на финансова помощ за 82-86 млрд. евро на Атина, но само ако до сряда гръцкият парламент приеме конкретни законови промени в областта на данъчното облагане, пенсионирането и предприеме мерки за приватизация на държавни активи. Няма да има и никакво отписване на част от общо над 320-те  млрд. евро дългове на Атина,

Само така гръцкият премиер Алексис Ципрас може да очаква от 18-те си колеги от еврозоната да започнат съществените разговори по спасителната за Атина сделка.

Въпреки изявленията на Ципрас преди срещата на лидерите от еврозоната, че страната му е готова на "искрен компромис", за да има още в неделя сделка, германският канцлер Ангела Меркел го охлади, като обясни, че надали това ще стане толкова бързо. "Най-важната валута я няма – това е доверието и надеждността", заяви Меркел и допълни, че няма да има споразумение на всяка цена.

"Знам, че нервите са опънати, но трябва да бъде сигурно, че ползите ще са повече от вредите, посочи още Меркел.

Проектопредложението на лидерите на еврозоната включва и възможност Атина да си вземе "почивка“ от единния валутен съюз, ако не може да приеме поставените ѝ условия. Не всички финансови министри обаче са съгласни с тази идея, а източник от ЕС заяви пред Ройтерс, че такава възможност не е законна и надали ще оцелее във финалното предложение, което ще получи Ципрас.
 
Атина се надява на моментална сделка

Гърция е готова за компромис и заради това споразумение с кредиторите може да бъде постигнато още днес, ако всички поискат това, заяви Ципрас преди старта на срещата на лидерите на страните, членуващи в еврозоната. „Готов съм за още един искрен компромис. Ние дължим това на народите на Европа, които искат Европа да бъде обединена, а не разделена“, каза той.

Очаква се той да проведе и отделни разговори с Ангела Меркел, с френския президент Франсоа Оланд и председателя на ЕС Жан-Клод Юнкер.

До извънредните срещи се стигна след приключилата в първите часове на неделя среща на финансовите министри от еврозоната, от окито се очакваше още в събота да постигнат разбирателство по спасителния план на Гърция и да го предложат за одобрение на срещата на върха на лидерите от всички страни от Евросъюза

Макар планът с мерките за оздравяване на бюджета и икономиката на Гърция да беше одобрен от парламента на Атина, надделяха съмненията на по-голямата част от страните от еврозоната, че Гърция ще ги въведе реално, и събирането на лидерите на ЕС бе отложено.

Евролевицата ще натиска правителствата си за подкрепа на Атина

Междувременно лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев обяви, че свика в Брюксел лидерите от лявото политическо семейство, за да обсъдят новите предложения на Гърция, а лидерите на европейски социалистически партии, чиито правителства са на власт, започнаха да оказват натиск над своите кабинети да подкрепят Гърция.

Водачът на управляващата френска социалистическа партия Жан-Кристоф Камбаделис призова останалите леви партии в Европа да настояват за споразумение за спасяване на гръцката икономика, предаде Асошиейтед прес. В свое изявление той посочи, че европейците "не разбират германската свръхреакция" спрямо Гърция, и се обърна към германската социалдемократическа партия - младши коалиционен партньор в правителството на канцлера Ангела Меркел, да иска компромисно споразумение.

Остава неясно дали до 20 юли, когато Гърция трябва да върне 3.5 млрд. евро на Еворпейската централна банка, ще има конкретно решение по искането ѝ за ново финансиране, с което да разплати част от борчовете си. Атина вече пропусна на 30 юни едно плащане към Международния валутен фонд, банките в страната втора седмица остават затворени и икономиката вече изпитва ликвидна криза. Ако това продължи, гръцката банкова система ще се срине.

Разривът на доверието е толкова голям, че просто е невъзможно да постигнем споразумение, коментира финансовият министър на Словакия Петер Кажимир преди новата среща на Еврогрупата в неделя.

Главният проблем в преговорите на Еврогрупата за Гърция е липсата на доверие сред кредиторите към Атина и към способността на гърците да изпълнят програмата за реформи в замяна на ново финансиране при облекчени условия от еврозоната. Това заяви при пристигането си за ново извънредно заседание на Еврогрупата министърът на икономиката и финансите на Италия Пиер Карло Падоан, цитиран от ТАСС.

"Гърция трябва още в понеделник да предприеме всички необходими парламентарни действия, за да стане състоятелна програмата ѝ за реформи", допълни Падоан.

Кипърският министър на финансите Харис Георгиадис смята, че може да бъде намерен начин за запазването на мястото на Гърция в еврозоната, предаде Асошиейтед прес. Той обаче предупреди, че решенията, базирани на "популизъм, девизи и крайности", няма да доведат до споразумение.

Недоверие и скептицизъм

Еврогрупата засега е силно разединена как да се подходи спрямо Атина - дали да се преговаря по нов спасителен пакет, или да се осигури само хуманитарна помощ.

По-малобройната група, начело с Франция, лобира за спасяването на Гърция на всяка цена и настоява за нов бърз заем и опрощаване на част от дълговете ѝ. Втората по-голяма група, начело с Германия, но също и Финландия, Холандия и източноевропейците, е скептично настроена и иска повече гаранции преди да се подпишат за трети път под гръцко финансиране.

Ограниченията върху тегленето от банкомати и изнасянето на суми от Гърция ще останат в сила поне още няколко месеца, дори ако в неделя се стигне до споразумение с кредиторите, заяви по-рано през деня гръцкият министър на икономиката Йоргос Статакис.

И при споразумение банките остават затворени за седмица

"Мисля, че, ако се стигне до споразумение, банките ще отворят в рамките на седмица след като Европейската централна банка осигури ликвидна помощ. Отстраняването на капиталовия контрол ще отнеме няколко месеца. Процесът ще бъде бърз, стига да имаме договореност за финансовия механизъм" посочи той.

В случай че кредиторите и Атина се договорят, транзакциите между фирмите ще бъдат възстановени веднага, увери гръцкият министър на икономиката. На облекчения могат да се надяват и експортните и туристическите компании.

Споделяне

Още от Европа

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?