Европа може скоро да попадне в обхвата на севернокорейските ракети

Флоранс Парли

Френската министърка на отбраната Флоранс Парли предупреди, че Северна Корея може да разработи балистични ракети, достигащи Европа, по-скоро от очакваното, предаде Ройтерс.

"Сценарият за ескалация към широкомащабен конфликт не може да се изключва. Има опасност Европа да се озове в обсега на ракетите на (севернокорейския президент) Ким Чен-ун по-скоро от очакваното", каза Парли в реч пред френски военни в Летния университет по отбрана в югоизточния град Тулон.

В същата реч министърката на отбраната съобщи, че Франция ще се сдобие с въоръжени дронове, каквито вече имат САЩ, Израел, Великобритания и Италия, предаде Франс прес.

"Реших да задействам процеса по въоръжаване на нашите дронове за разузнаване и наблюдение. Това ще се отнася на първо време за дроновете "Рийпър", които купихме от САЩ", заяви тя.

В момента Франция притежава шест безпилотни самолета "Рийпър" - пет в Ниамей (Нигер) за следене на джихадистите в Сахел и един в Коняк, Югозападна Франция.

"В средносрочен план бъдещият европейски дрон, който разработваме с Германия, Италия и Испания, също ще бъде въоръжен", добави френската министърка на отбраната. Според нея френските военни части по този начин ще станат по-ефикасни и ще ограничат риска от съпътстващи щети.

Споделяне

Още от Европа