Европа запечатва за 30 дни границите си за чужди граждани

Борисов: От излишък вече сме на дефицит. Само ме вкарайте в популизъм за резерва и дългове

Европа запечатва за 30 дни границите си за чужди граждани

Европейският съюз ще забрани за 30 дни влизането на граждани от трети страни в безпрецедентни мерки за запечатване на границите му срещу нашествието на коронавируса.

Очаква се мерките да бъдат одобрени от 26-те членки на Евросъюза, а също така и от Исландия, Лихтенщайн, Новрегия, Швейцария, гражданите на Великобритания няма да бъдат засегнати от решението, което идва на фона на затегнатите мерки в Италия и Испания, а Франция също въведе по-строги изисквания.

Решението бе взета по време на телеконферетна връзка между лидерите на Европейския съюз, в който участва и българският премиер Бойко Борисов.

След видеоразговора Борисов обясни взетото решение и каза, че страната ни ще започне да го прилага веднага след като се официализира.

България пример за всички

"България се дава за пример от всички за навременните мерки, които взе срещу коронавируса. Една по една всички държави въведоха мерките, които България започна от 28 февруари. Някои бяха много закъснели и затова сега действат панически прибързано. Някои държави буквално рушат репутацията на ЕС", коментира премиерът пред журналисти.

"Обещаха ми най-късно до 22.00 часа всички наши сънародници, които са спрени неправомерно по границите, с полицейски ескорт да бъдат прекарани през тези държави и да си дойдат в България. Цял ден и МВР и МВнР положиха усилия и ми обещаха да си изпълнят обещанията. Разделям на две групи хората, които бедстват: едните, които се прибират, и други, които да не ги засегна като авантюристи, но когато в целия свят се надигаше страха от коронавируса, те си тръгнаха на екскурзия", допълни той.

По думите му независимо към коя група се числят прибиращите се, те трябва да останат под 14-дневна карантина.

"Тези, които влязат в България и от едната и другата група, ако не искат да понесат ударите на закона, трябва веднага да се приберат вкъщи и в следващите 14 дни не трябва да се виждат с близките си, ако ги обичат. Много ясно са уредени отношенията с хора, които не желаят да спазват карантинния период и по този начин поставят останалите на опасност", продължи той.

Свърши това: на свой риск ще пътувам

За чуждите туристи ,които са били в Банско той каза "туристите на автобуса, шофьорът с предпазен костюм и директно на аерогарата и на чартъра". "На Боровец има туристи. Където има - затваряме, прибираме ги, на чъртърите и заключваме. Ако щетите са такива както на Банско, каквото предложи щаба, ще изпълняваме и за Боровец и Пампорово", коментира Борисов.

"Свърши това: На свой риск ще пътувам. Гранична полиция е готова в този миг да изпълнява указания за затваряне на границата", обясни министър-председателят.

Асоциализацията – единственото хапче

"Става въпрос за живот и смърт и ако сме по-организирани, ще запазим живота си, но трябва да спазваме единственото хапче срещу болестта – асоциализацията", каза още Борисов.

На въпрос какви мерки ще се предприемат спрямо бременни жени и въобще за запазване на живота на хората, той заяви: "Досега бистрихме подобни теми с 27 лидери – президенти, премиери, канцлери, и отговор няма, имаме ли отговор - ще ви кажа".

Относно създаването на фонд за солидарност за бизнеса Борисов каза: "Гледах ги на срещата при президента, на паркинга колите, ако всеки си продаде колите, ще плати заплатите на работниците си".

Ще затваряме заводи без хигиена

Борисов се закани още да се предприемат най-строги мерки към заводи и фирми, които не осигуряват необходимата хигиена и предпазни маски и ръкавици за служителите си.

"Ще ги затваряме", каза Борисов в отговор на журналистически въпрос по повод протеста на работници от японската компания "Язаки", които се оплакаха, че работят в огромни халета без каквито и да било защитни маски и предпазни средства. Компанията има хиляди служители в заводите си у нас.

Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев не предвижда затваряне на производствени фабрики с хиляди служители, за разлика от други бизнеси със струпване на много хора като ресторанти, търговски центрове, фитнеси и др.

Само ден по-рано финансовият министър Владислав Горанов призова бизнесът да продължи да работи, стига да ограничи струпването на едно място на много хора. Властта обаче до този момент не е казала как точно да се избегне струпването на хора в масови производства като шивашката, добивната промишленост, машиностроенето и др.

Премиерът се впусна и в коментари как правителството прави всичко възможно.

От излишък излязохме на дефицит

"На Франция над 100 процента е външния ѝ дълг, лесно се обещава, ние половина милиард дадохме в Българската банка за развитие. Имаме фискален резерв от 10 млрд., много лесно и бързо може да бъде  похарчен. Бързо от бюджетен излишък влязохме в дефицит", заяви Борисов, но не даде повече подробности. По думите му с решението да се дават допълнително 1000 лв. на медиците, които работят на първа линия в битката с коронавируса, "ще навлезем още по-дълбоко в дефицита".

Само ме вкарайте в популизъм

"Добрият стопанин иска да защити максимум семейството си. Само ме вкарайте в този популизъм, утре деблокирам резерва и го наливам в НОИ. Да не платим сметките за ток и вода... ще навлезем в див популизъм. Много красиво изглежда да се говори за намаляване на данъците. Аз мога да изтегля още утре кредит от 10 млрд. лв. и да ги дам, за да ме харесат, а децата ни после да ги връщат. Със съсипана икономика как ще стане. Аз имам да си изкарам мандата. Не искам да ставам президент, имам си партия и ще си гледам нея. А те: Дайте за изхарчим парите!. Не знаем какво ще стане после. Не че не искам, не че не ми е мило да раздам, но ние ще раздаваме от бъдещето и от възможността после да се справим", каза Борисов.

"Ние ще подпомогнем, цял ден смятам", декларира той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа