Европарламентът настоява за "пълен и независим одит" на киберсигурността на Фейсбук

Европарламентът настоява за "пълен и независим одит" на киберсигурността на Фейсбук

Евродепутатите смятат да поискат от европейската агенция за киберсигурност и защита на данните да направи проверка на най-голямата безплатна социална мрежа Фейсбук след скандала с фирмата "Кембридж аналитика", предаде Асошиейтед прес.

В проекторезолюция, внесена в четвъртък в комисията по граждански свободи и правосъдие на Европейския парламент, се настоява Фейсбук да приеме "цялостна и независима проверка на платформата ѝ, като бъде проучена защитата на данните и сигурността на личните данни".

През май ЕП повика изпълнителният директор на Фейсбук Марк Зукърбърг, за да бъде изслушан по повод твърденията, че политическата консултантска фирма "Кембридж аналитика" е използвала данни на милиони потребители на социалната мрежа, за да достигне до гласоподаватели по време на политически кампании, включително тази, донесла победа на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ.

Председателят на парламентарната комисия Клод Мораес, който внесе резолюцията, каза, че проверките "трябва да бъдат извършени".

"Политиките и действията на Фейсбук не само потенциално изложиха на опасност личните данни на гражданите, но повлияха и върху изборните резултати и доверието, което гражданите възлагат на дигитални технологии и платформи", каза Мораес.

Комисията възнамерява да приеме резолюцията, която почти сигурно ще бъде частично променена, до 10 октомври. След това, в края на идния месец, тя ще бъде внесена за обсъждане от всички евродепутати, много преди следващите избори за Европейски парламент през май догодина.

В резолюцията се настоява европейските съдебни власти да разследват всяка предполагаема "злоупотреба с политическото онлайн пространство от чужди сили" и се призовава Европейската комисия да предложи начини за увеличаване на правомощията на прокуратурата на ЕС, така че да може да се занимава с престъпления срещу избирателната инфраструктура.

Зукърбърг говори пред евродепутатите на 22 май, но законодателите използваха по-голямата част от времето, за да правят изказвания, а на изпълнителния директор на Фейсбук беше оставено малко време за отговор.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа