Европарламентът не раздели България от Румъния

Депутатите от Европейският парламент не са склонни да разделят България от Румъния при подписването на договора за присъединяване към ЕС. Това стана ясно при изслушването в сряда на докладчиците за готовността на двете страни за членство, съобщи ББС.

За България докладва британският консерватор Джефри ван Орден, а за Румъния - френският социалист Пиер Московиси.

Ден по-рано някои евродепутати поискаха България да бъде отделена от Румъния заради по-добрата ѝ подготвеност и да подпише самостоятелен договор за присъединяване, за да не се налага да изчаква северната си съседка.

Нито един от парламентите на 25-те страни членки обаче не иска да си причинява проблеми с ратифицирането на два отделни договора за присъединяване - отделно с България и отделно с Румъния, стана ясно при обсъждането.

Ван Орден похвали България за успехите ѝ в реформите, но по думите му страната все още има да разрешава проблеми като корупцията, съдебната реформа и защитата на ромите.

Полски евродепутат коментира, че българското законодателство срещу корупцията е изключително добро, но на практика твърде малко е направено за борба с мафията.

Германски парламентарист повдигна въпроса за хилядите мюсюлмани, които са били принудени да напуснат България и сега са изгубили правата си за пенсия.

Либералът Александър Ламсдорф обаче настоя България да не бъде карана да чака.

При обсъждането на докладите страна ясно, че има сериозни съмнения за готовността на Румъния, най-вече сред по-малките членове на ЕС като Финландия и Холандия. Но пък Букурещ се радва на подкрепата на големите държави в съюза. Те са склонни да приключат този етап на разширяване преди да пристъпят към по-сложни въпроси като членството на Турция и ратификацията на европейската конституция.

Докладчикът за Румъния Пиер Московиси подчерта, че предприсъединителните преговори на страната могат да приключат преди срещата на върха на ЕС на 17 декември. България приключи своите преговори през юни.

Московиси препоръча присъединителният договор с двете страни да бъде подписан пред първата половина на 2005 година, за да могат те да влязат в съюза през 2007 година.

Очаква се този петък Румъния да приключи преговорите по околната среда. По-сложни теми като граничния контрол и големите държавни субсидии за стоманената индустрия ще отнемат повече време. Те дори могат да бъдат забавени, ако няма ясен победител на парламентарните избори в Румъния през почивните дни.

Предпазвайки се от всякакви изненади, лидерите на ЕС трябва да потвърдят приключването на преговорите с Румъния и България на 17 декември.

Ръководителят на комисията по външна политика при Европарламента Елмър Брок очерта следващите стъпки - договорът за присъединяване може да бъде подписан на 9 май - Денят на Европа. Това означава, че Европарламентът трябва да гласува за присъединяването на двете страни през април догодина.

Дори ако този график бъде спазен, нещата за България и Румъния все още могат да се объркат, коментират евродепутати. Приемането им може да се забави до януари 2008 година, ако те не приложат всичко, което са обещали по време на преговорите.

Тази възможност обаче се възприема повече в смисъл на политически натиск, отколкото на реална отговорност, тъй като всяко отлагане трябва да бъде одобрено единодушно от всички 25 страни членки.

Още от България